درمان ریزش مو سکه ای جدا از روش کاشت مو، معمولا ممکن است با روشهای دیگر زیبایی یا درمانهای دارویی همراه باشد. تشخیص اینکه ریزش سکه ای مو را به چه شکل باید درمان کرد، به نظر پزشک متخصص زیبایی و معاینه وی بستگی دارد. در این مقاله دلیل اصلی ریزش موی سکه ای و راه درمان آن بررسی شده است.
- ریزش مو سکهای و بهترین راه درمان آن
- دلیل ریزش مو
- ریزش مو سکهای
- علل ریزش سکهای مو
- علائم ریزش مو سکهای
- نقش کمبود ویتامین D در ایجاد عارضه
- درمان ریزش مو سکهای
- درمان دارویی ریزش مو سکهای
- درمان ریزش مو سکهای با استفاده از PRP
- درمان ریزش مو سکهای با استفاده از مزوتراپی
- درمان ریزش مو سکهای با استفاده از کاشت مو
- روش FUT یا روش کاشت مو نواری
- روش FIT کاشت مو
- روش SUT کاشت مو
- جمع بندی
ریزش مو سکهای و بهترین راه درمان آن
زنان و مردان الگوی ریزش متفاوتی را تجربه میکنند. با وجود اینکه الگوی ریزش مو در آقایان شباهتهای زیادی با یکدیگر دارد ولی ممکن است ریزش مو بعضی از آقایان به نسبت بقیه پیشرفت بیشتری داشته باشد.
با این حال همیشه ریزش مو به دلایل مشخص و با الگوی ثابتی اتفاق نمیافتد. برخی عوامل ژنتیکی گاهی موجب میشود که ریزشهای ناگهانی و غیر منتظره، بدون الگوی مشخص اتفاق بیفتد. مانند ریزش سکه ای مو، که در این حالت مناطقی به اندازه یک سکه یا کمی بزرگتر، در پوست سر یا بدن دچار ریزش مو میشود.قطعا مشاهده چنین شرایطی برای هیچیک از ما خوشآیند نیست؛ پس قبل از اینکه به چگونگی ریزش موی سکه ای و علائم یا دلایل آن بپردازیم، نخست باید ببینیم چرخه رشد و ریزش مو چیست و اصلا چرا موهای سر دچار ریزش میشود. آنگاه بهتر میتوانیم برای درمان ریزش موی سکه ای تصمیم بگیریم.
دلیل ریزش مو
ریزش مو در تمامی نقاط بدن اتفاق میافتد که امری پیچیده است. یعنی تمامی تارهای مویی که شما در پوست بدن و سر خود مشاهده میکنید، هر چند سال یک بار میریزد و دوباره از نو رشد میکند. تغییرات هورمونی، جنسیت و ژنتیک عوامل تاثیرگذار بر الگوی ریزش مو هستند. الگوی ریزش موی آقایان معمولا در سن 20 تا 30 سالگی کامل میشود و تحت تاثیر تغییرات هورمونی و ژنتیک میباشد.
ارگانی کیسهای شکل به نام فولیکول مسئول تولید و رشد مو است. فولیکول مانند یک گلدان، ریشه و پیاز مو را در خود جای داده است و از آنها نگهداری میکند. بازه زمانی این نگهداری 3 تا 5 سال است که در این مدت موی سر مرتبا رشد میکند. بعد از پایان یافتن این دوره فولیکول مو برای چند ماه به فاز استراحت میرود که ریزش موها در این دوران اتفاق میافتد.
بعد از پایان یافتن دوره استراحت، موی جدید درون فولیکول ساخته میشود و شروع به رشد میکند. این چرخه رشد و ریزش مو معمولا به دفعات برای هر فولیکول، تا پایان زندگی هر فرد اتفاق میافتد.
حال به هر دلیلی اگر این چرخه از حالت نرمال خارج شود شاهد ریزش مو خواهیم بود. این دلایل بهصورت مختصر در این مقاله بررسی شده است.
پیشنهاد میشود مقاله ریزش مو بعد از کاشت مو را مطالعه کنید.
افزایش سرعت چرخه رشد مو
به دلایل مختلف ممکن است بازه زمانی 3 تا 5 ساله کوتاهتر شود. به این معنی که آن کاری را که فولیکول در 80 سال باید انجام دهد، در 20 یا 30 سال با سرعت انجام میشود. در این حالت دیگر سلول بنیادی در فولیکول باقی نمیماند تا موی جدیدی ساخته شود. در نتیجه رشد موها متوقف میشود که این عمل باعث ریزش مو و درنتیجه کم پشت شدن و طاسی سر میشود.معمولا افرادی که دارای ریزش مو با علل ژنتیکی و ارثی هستند، بههمین دلیل با استفاده از هیچ روش درمانی نمیتوان ریزش مو در این افراد را متوقف نمود و رشد مجدد موها را شاهد بود. در چنین شرایطی، تنها راه، استفاده از روشهای مختلف کاشت مو است.
توقف رشد مو
حساسیت فولیکولها به بعضی از هورمونها و عوامل ژنتیکی باعث میشود، که این فولیکولها در یک سن مشخص مثلا در دوران پس از بلوغ از حالت استراحت به حالت رشد مجدد برنگردند. در نتیجه طاسی و کم پشت شدن موی سر اتفاق میافتد.در چنین شرایطی، معمولا پزشک با انجام آزمایشهای مختلف، اقدام به کشف علل ایجاد چنین واکنشی در بدن میکند و بعد از مشخص کردن اختلالی که در این پروسه ایجاد شده است، ریزش مو را تاحدی متوقف و درمان میکند.
این عوامل مشخص و شایع موجب ایجاد الگوهای همسانی از ریزش مو در سر مردان میشود. با این حال ممکن است عوامل دیگری نیز در توقف چرخه رشد مو نقش داشته باشند که الگوهای نامنظم ریزش را ایجاد کنند؛ مانند ریزش سکهای یا ناحیه ای مو.
ریزش مو سکهای
ریزش مو سکهای یا آلوپسی آرهآتا (Alopecia areata) نوعی بیماری خود ایمنی است که اغلب در سنین زیر 30 سال رخ میدهد. در طاسی منطقه ای یا ریزش موی سکه ای، سیستم ایمنی بدن به اشتباه فولیکولهای مو را مورد حمله قرار میدهد. در این مدل ریزش مو، قسمتی از سر یا بدن بهصورت لکهای میریزد. این نوع ریزش مو بهصورت ناگهانی، در یک منطقه و با حاشیهای مشخص اتفاق میافتد. لازم به ذکر است شیوع این بیماری در زنان و مردان به یک میزان است.
در بعضی از موارد این بیماری، موها به مرور زمان نازکتر میشوند و ریزش به صورت ناحیهای اتفاق نمیافتد. در این بیماری معمولا موها در کمتر از 12 ماه دوباره رشد میکنند. ولی شدت آن در بعضی افراد ممکن است بیشتر باشد. این بیماری ممکن است منجر به طاسی کل سر (آلوپسی توتالیس) یا از بین رفتن موهای کل بدن (آلوپسی یونیورسالیس) شود.جالب است بدانید که آلوپسی یا ریزش مو سکهای در میان افرادی که در اقلیم نهچندان مناسب زندگی میکنند و کیفیت زندگی مطلوبی را از لحاظ آرامش، تغذیه و بهداشت تجربه نمیکنند، شایعتر است.
جالب است بدانید که آلوپسی یا ریزش مو سکهای در میان افرادی که در اقلیم نهچندان مناسب زندگی میکنند و کیفیت زندگی مطلوبی را از لحاظ آرامش، تغذیه و بهداشت تجربه نمیکنند، شایعتر است.
علل ریزش سکهای مو
ریزش مو سکهای زمانی اتفاق میافتد، که گلبولهای سفید به اشتباه فولیکولهای مو را مورد هدف قرار میدهند. با وجود اینکه علت مشخصی هنوز برای این بیماری پیدا نشده است ولی بهنظر میرسد که ژنتیک عامل تاثیرگذاری در این بیماری باشد. در واقع از هر 5 نفری که به این بیماری مبتلا شدهاند، یک نفر قبلا این بیماری در اعضای خانواده او دیده شده است.
تحقیقات دیگری در این زمینه نشان میدهد که کسانی که سابقه بیماریهای خودایمنی دیگر از جمله اتوپیک، تیروئید و ویتیلیگو (لک و پیس) را در بین اعضای خانواده خود دارند، بیشتر در معرض این بیماری قرار میگیرند.
برخلاف تصور رایج اغلب مردم مبنی بر اینکه استرس نقش مهمی در بروز این بیماری دارد؛ تحقیقات نشان میدهد که عامل استرس به نسبت ژنتیک نقش کمتری را در بروز این بیماری بازی میکند.اما بدیهی است که هرچه میزان استرس در افراد بیشتر باشد، سیستم ایمنی دچار اختلالات بیشتری میشود. هرگونه اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن، موجب تضعیف بدن در مقابل بیماریهای مختلف خواهد شد.
علائم ریزش مو سکهای
شاخصترین علامت این بیماری ریزش مو به اندازه یک سکه در نواحی مو دار بدن است. معمولا این بیماری بهصورت ناگهانی و در مدت کوتاهی اتفاق میافتد. ممکن است قبل از شروع ریزش مو در ناحیهای که دچار ریزش موی سکهای میشود، بیمار احساس سوزش یا خارش داشته باشد. در بیماری ریزش مو سکهای، فولیکولهای مو از بین نمیروند ولی دچار التهاب میشوند. بنابر این بعد از اینکه التهاب فولیکولها از بین رفت، موها میتوانند مجددا به رشد خود ادامه دهند.
علائم این بیماری معمولا در ناخنهای انگشتان دست یا پا و نوع رویش موها قابل مشاهده است. ظهور نشانههایی درناخنهای انگشتان دست یا پا میتواند اولین نشانههای شروع توسعه این بیماری باشد. بعضی از این تغییرات در ناخنها به شرح زیر است:
- نازک شدن و ترک خوردن ناخنها
- زبر شدن ناخنها
- کاهش درخشندگی و جلای ناخنها
- ظهور خطوط و لکههای سفید روی ناخنها
- ظهور برآمدگیهای ریز روی ناخنها
در این بیماری رویش موها بدین صورت است که موها قبل از رسیدن به سطح پوست شکسته میشوند. یکی دیگر از نشانههای بروز این بیماری این است که موهایی که در اطراف ناحیه کچلی رشد میکنند، قسمت پایین آنها باریکتر از قسمت بالایی آنها است. ظاهر رشد این موها بهصورت علامت تعجب خواهد بود!
نقش کمبود ویتامین D در ایجاد عارضه
ویتامین D یکی از مهمترین ویتامینهای ضروری برای سلامت بدن است. ویتامین D سیستم ایمنی بدن و استخوانها را تقویت میکند، پوست را تغذیه میکند، رشد سلولها را تحریک میکند و به تشکیل فولیکولهای مو کمک میکند. اگرچه ویتامین D با قرار گرفتن در معرض نور خورشید تولید میشود، اما اغلب ممکن است ناکافی نباشد و نیاز به حمایت غذایی یا مصرف مکمل باشد.
کمبود ویتامین دی میتواند موجب ریز مو به صورت سکه ای یا ایجاد بیماریهایی شود که روند ریزش مو را تسریع میکند.
آیا ریزش مو سکهای قابل سرایت است؟
یکی از نگرانیهایی که در افراد دارای مشکل ریزش مو سکهای مشاهده میشود، میزان سرایت بیماری به اطرافیانشان است. در واقع، داشتن اطلاعات دقیق از واگیردار بودن یا نبودن این بیماری، اثرات مطلوبی بر روحیه بیماران درگیر با این مشکل دارد. معمولا در صورتیکه ریزش مو سکهای به علت مشکلات خود ایمنی در بدن ایجاد شده باشد، به هیچ عنوان قابل انتقال نیست. اما درصورتیکه این ریزش مو به علت عفونتهای قارچی اتفاق افتاده باشد، قابل سرایت است. تشخیص این موضوع معمولا بر عهده پزشک متخصص است.
مقاله اهمیت استفاده از اسپری بعد از کاشت مو از دست ندهید.
درمان ریزش مو سکهای
برای درمان ریزش مو سکهای، باید علل ایجاد آن را در ابتدا تشخیص داد. ریزش مو سکهای درصورتیکه بهدلیل عفونت قارچی باشد، قابل درمان است. با درمان دارویی بهموقع و ازبین بردن عفونت قارچی، میتوان شانس رویش مجدد موها را افزایش داد.تحقیقات نشان داده است که درمان قطعی برای ریزش مو سکهای وجود ندارد. ولی به روشهای مختلف میتوان از شدت واکنش سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو کاست. در ادامه به چند نمونه از این روشها اشاره میکنیم.
درمان دارویی ریزش مو سکهای
- تزریق محلول کورتیزون یا مالیدن کرم کورتیزون بر ناحیه دارای ریزش مو سکهای برای سرکوب واکنش سیستم ایمنی بدن
- استفاده از ماینوکسیدیل در سطح مورد نظر. ماینوکسیدیل با تسریع فاز استراحت در چرخه رویش مو باعث افزایش رشد مو میشود و همچنین قطر تارهای مویی را که با تازگی رشد کردهاند افزایش میدهد
- داروهای کورتکواستروئیدی (مانند پردنیزون) که بهصورت خوراکی یا تزریق وریدی مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است که این دارو در موارد ریزش شدید و به مدت کوتاه برای بزرگسالان مورد استفاده قرار میگیرد.
- داروی آنترالین که بروی پوست سر مالیده میشود. این دارو باعث تحریک پوست سر و یا تحریک رشد زود هنگام موها میشود.
درمان ریزش مو سکهای با استفاده از PRP
برای درمان ریزش مو با PRP ایتدا مقداری خون از بازوی شما گرفته میشود. و سپس این نمونه خون شما در دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرا میگیرد. در این دستگاه با استفاده از چرخش سریع و نیروی گریز از مرکز، بخشهای مختلف خون از هم جدا میشوند. محلول بهدست آمده غنی از پلاکتهای خونی است، پلاکتها علاوه بر نقش اصلی خود که لخت شدن خون است، نقش مهمی در بهبود و ترمیم آسیبهای بافتی دارند.
سپس این محلول به ناحیه مورد نظر تزریق میشوند. با ورد محلول به ناحیه دارای ریزش موی سکه ای، فاکتورهای رشد از پلاکتها آزاد میشوند. این فاکتورها با انجام دو عملکرد مهم به درمان ریزش مو سکهای کمک میکنند.
– باعث تشکیل عروق خونی جدید میشوند.
– باعث ساماندهی و تقسیم سلولها میشوند.
درمان ریزش مو سکهای با استفاده از مزوتراپی
در این روش مواد مورد نیاز برای رشد موها به پوست سر یا ناحیهای که دچار ریزش شده است در عمق 3 تا 4 میلیمتری تزریق میشود. متخصص شما ترکیبی از چند دارو مانند ویتامین B5 و ویتامین H (بیوتین) را که مواد ضروری برای رشد موها به حساب میآید، در پوست سر تزریق میکند. این ترکیبات با افزایش جریان خون و تامین مواد و عناصر مورد نیاز برای رشد موها به درمان ریزش مو سکهای کمک میکنند. این درمان به صورت دورهای و در چند جلسه به صورت هفتهای یک بار به مدات 3 تا 4 هفته و پس از آن هر دو هفته یک بار به مدت 3 تا 4 هفته انجام میشود.
درمان ریزش مو سکهای با استفاده از کاشت مو
برای درمان ریزش مو سکهای با استفاده از کاشت مو ابتدا باید علت ریزش مو سکهای درمان شده باشد. سپس کاشت مو در نواحی کم پشت انجام گیرد. روشهای مختلفی برای کاشت مو وجود دارد که در ادامه بحث به آن اشاره میکنیم. تشخیص اینکه کدام روش برای چه کسی مناسب است، به معاینه جراح، انجام برخی آزمایشها و شرایط فرد بستگی دارد. پس بهتر است اجازه دهید خود جراح فوق تخصص پلاستیک و زیبایی مشخص کند که کدام روش برای شما بهتر است. در ادامه بررسی مراحل کاشت مو، به برخی از مهمترین روشهای کاشت مو اشاره میکنیم:
در روش کاشت مو sut به عنوان بهترین روش کاشت مو، امکان انتخاب بهترین گرافتهای مو از بانک مو را فراهم میکند. بانک مو در این روش میتواند هر بخشی از ناحیه پشت سر باشد که دچار ریزش مو نشده است. از آنجایی که معمولا این ریزش به صورت ناگهانی و یک باره اتفاق میافتد، اگر مراحل درمانی به خوبی پیگری شود احتمال تکرار آن کاهش پیدا میکند. به همین دلیل میتوان از روش کاشت مو برای درمان آن استفاده کرد.
روش FUT یا روش کاشت مو نواری
متداول ترین روش کاشت موی سر در دنیا کاشت مو به روش FUT میباشد. در این روش یک باریکه از پوست سر به همراه فولیکولهای مو از بانک مو جدا میشود. محل مورد نظر بخیه زده میشود که به جا ماندن جای بخیه مهمترین ایراد وارد شده به این روش میباشد. سپس فولیکولهای مو به دقت جدا شده و در ناحیه کم موی سر، کاشته میشوند.
روش FIT کاشت مو
در کاشت مو به روش FIT روش گرافتهایی از مو که شامل یک یا چند عدد فولیکول مو هستند از ناحیه مشخصی از بانک مو برداشته میشود و در ناحیه مورد نظر برای کاشت مو، پیوند زده میشود. این روش کاشت مو نسبت به روش قبلی نیاز به زمان بیشتری دارد. با این حال مزیت آن نسبت به روش قبلی این است که نیاز به جراحی ندارد.
روش SUT کاشت مو
جدیدترین روش کاشت مو کاشت مو به روش SUT میباشد. این روش که به کمک دستگاه لیزر انجام میشود دارای دقت بالایی نسبت به دیگر روشهای کاشت مو میباشد. این روش کاشت مو در 2 یا 3 جلسه منجر به کاشته شدن 14 هزار تار مو میشود. دقت بالا در برداشتن گرافتها و کاشت تمام فولیکولها از مهمترین مزایای این روش نسبت به روشهای قبلی کاشت مو میباشد. به طور کلی در این روش امکان کاشت با تراکم بالا، کاشت با دقت و ظرافت زیاد، ترمیم خط ریزش مو، یک دست انجام دادن کاشت مو و در نهایت کاشت مو با عوارض جانبی بسیار کم، فراهم است.
چرا باید برای ترمیم ریزش مو سکهای اقدام کنید؟
ریزش مو سکهای معمولا بی مقدمه آغاز میشود. همین موضوع باعث میشود تا افراد در مدت زمان کوتاهی متوجه ریزش مو در ناحیه خاصی از سر یا ریششان شوند و سبب بروز آسیب روحی در افراد درگیر با این بیماری میگردد.
بدیهی است که با چنین شرایط خاص و وجود تصورات اشتباهی که در جامعه بهدلیل عدم آگاهی در خصوص این بیماری وجود دارد، فرد بیمار، فشار روحی زیادی را تحمل خواهد کرد. این افراد گاهی دچار مشکلات روحی روانی متعددی میشوند و شانس داشتن یک زندگی اجتماعی موفق را از دست میدهند.
در این شرایط، میتوان بهراحتی با استفاده از روشهای مختلف ترمیم موهای ریخته شده، این مشکل را حل نمود و از بروز اختلالات روحی و اجتماعی پیشگیری کرد.
برای آشنایی با کاشت مو به روش میکروفیت Micro FIT این مقاله را مطالعه نمایید.
کدام روش ترمیم و درمان ریزش مو سکهای موفقیت آمیز است؟
همانطور که اشاره شد، روشهای مختلفی برای درمان و ترمیم ریزش مو سکهای وجود دارد. در بیشتر این روشها، سعی بر این است که با تحریک فولیکولهای مو و ریشه مو، رشد مجدد موها را شاهد بود؛ اما در برخی شرایط چنین کاری تقریبا عملی نیست و فرد شاهد هیچ روند مطلوبی از درمان نیست. بدیهی است که در چنین شرایطی، بهترین راه استفاده از روشهای مختلف کاشت مو است. کاشت مو به روشهای گوناگون، با استخراج فولیکول مو از بانک مو، به شما این امکان را میدهد تا در کوتاهترین زمان ممکن شاهد بهبود ظاهر مو و ریشتان باشید.
جمع بندی
ریزش موی سکه ای از مواردی است که میتواند به دلیل بیماری، استرس یا بعضی شرایط دیگر ایجاد شود. در بعضی موارد ممکن است دوباره این موها رشد کنند یا اینکه نیاز به درمان دارویی باشد. همچنین در مواردی نیز فقط با کاشت مو میتوان این مشکل را برطرف کرد.
برای درمان این مشکل میتوان از روش PRP، FIT یا FUT استفاده کرد. چنانچه تمایل دارید در مورد علل ریزش مو و روشهای درمان آن بیشتر بدانید میتوانید به سایر مقالات سایت ما را مراجعه کنید.
سوالات متداول ریزش مو سکهای
[/vc_column_text][vc_toggle title=”آیا ریزش مو به صورت سکه ای نشانه بیماری است؟”]اگرچه بعضا بیماریها موجب ریزش سکه ای میشود اما این تنها دلیل آن نیست. دلایل ژنتیکی یا کمبود انواعی از ویتامینها نیز میتواند دلیل این اتفاق باشد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”آیا درمان دارویی برای ریزش سکه ای وجود دارد؟”]بستگی به علت این مشکل دارد. در بعضی موارد که علت آن بیماری یا کمبود مواد معدنی باشد با درمان دارویی میتوان این مشکل را رفع کرد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”بعد از کاشت مو چه مراقبتهایی لازم است؟”]مصرف منظم داروهای آنتی بیوتیک، تغذیه کافی و رعایت نکات بهداشتی از مهمترین موادی است که باید مورد توجه قرار دهید.