کاشت ابرو یکی از روشهای پر طرفدار زیبایی میان خانمها است. بیشتر خانمها برای رسیدن هرچه زودتر به نتیجه نهایی عمل و داشتن ابروهای پرپشت، عجله دارند. در این میان معمولا به دنبال داروهایی هستند که ابروهای کاشته شده را تقویت کند تا هم سریعتر رشد کنند و هم دوباره دچار ریزش نشوند.
فراموش نکنید که تجویز چنین داروهایی تنها باید توسط پزشک متخصص و پس از معاینه، انجام شود. در نتیجه در این مقاله ما هیچ دارویی را به شما تجویز نمیکنیم و به هیچ روی هم توصیه نمیکنیم که بدون نظر پزشک از این داروها استفاده کنید.
هدف ما تنها این است که با کاشت ابرو، مراقبتهای بعد از آن و طیف گستردهای از داروهای تقویت رشد مو که ممکن است پزشک به شما پیشنهاد کند، آشنا شوید.
به طور سنتی، درمان ابروهای نازک یا کم پشت، تکیه بر محصولات آرایشی برای پر کردن موهای ابرو بوده است. با این حال، علاقه بیشتری به یک راه حل دائمی تر وجود دارد: پیوند ابرو.
کاشت ابرو توسط جراح زیبایی یا پلاستیک با انتقال موهای سر خود شما به ناحیه ابرو، انجام میشود. در حالی که این روش ساده به نظر میرسد، چندین جنبه وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. از عوارض جانبی تا مراقبتهای بعد از عمل و روشهای تقویت ابروها.
قبل از اینکه در مورد داروهای تقویت ابرو بعد از کاشت صحبت کنیم، اول ببینیم:
- چرا موهای ابرو میریزد؟
- کاشت ابرو چگونه انجام میشود؟
- چطور میتوان موهای کاشته شده را تقویت کرد؟
- چرا بعد از عمل کاشت ابرو، موهای ابرو میریزند و دیگر رشد نمیکنند؟
- داروهای تقویت موهای ابرو بعد از کاشت ابرو
- دیگر روشهای تقویت ابرو پس از کاشت
- مزایا و معایب کاشت ابرو
- مهمترین مراقبتهای بعد از کاشت ابرو
دلیل ریزش موهای ابرو قبل از کاشت
دلیل ریزش موهای ابرو چه قبل از کاشت و چه بعد از آن، در فولیکولهای مو نهفته است. هر تار مویی که در ابرو یا سر و بدن خود میبینید، یک ریشه در لایههای میانی و زیرین پوست شما دارد که به آن فولیکول میگویند. فولیکول مانند یک گلدان کوچک است که پیاز مو را در خود پرورش میدهد و با کمک رگهای خونی، آن را تغذیه میکند. به این ترتیب موهای شما رشد میکنند و بلند میشوند.
شاید فکر کنید که هر تار موی شما تا وقتی که از ریشه در نیاید، تا آخر عمر شما رشد میکند؛ اما این طور نیست!
هر تار موی شما یک عمر متوسطی دارد که پس از آن رشدش متوقف میشود و میمیرد. مثلا ممکن است بین 1 تا 3 سال به رشد خود ادامه دهد. اما پس از این مدت خواهد ریخت. هرچند با ریزش یک تار مو، فولیکول یا ریشه مو سالم باقی میماند. این ارگان کوچک تولید کننده مو، پس از کمی استراحت، دوباره یک موی جدید خواهد ساخت تا در جای موی قبلی، رشد کند.
این چرخه رشد و ریزش مو به طور متناوب برای تمامی موهای بدن، سر و صورت شما رخ میدهد تا زمانی که فولیکولها از کار بیفتد. حال اگر به دلیل هر مشکل هورمونی، بیماری یا موارد ژنتیکی، فولیکولهای ناحیه ابروی شما دست از کار بکشند، دیگر موی جدیدی تولید نمیشود و ابروهای شما کم پشت یا خالی میشوند.
روش کاشت ابرو
برای پرپشت کردن ابرو، به فولیکولهای سالم و فعالی نیاز داریم تا در ناحیه ابرو و جای فولیکولهای از کار افتاده، قرار بگیرند. اینجا است که به سراغ بانک مو در سر شما میرویم که موهای پرپشتی دارد و نشان از سلامت فولیکولهای مو است.
تعداد مورد نیاز گرافت مو از پشت سر شما برداشته میشود که هر کدام شامل یک تار موی نازکتر، مشابه با موهای ابروی شما هستند. این گرافتها از سه بخش تشکیل شده اند:
- فولیکول یا ریشه مو
- تار موی درون فولیکول
- بافت پوست اطراف ریشه
سپس در منطقه ابرو، سوراخهایی در پوست ایجاد میشود و گرافتها درون سوراخها قرار میگیرند. حال باید مدتی صبر کنیم تا این فولیکولهای کاشته شده با بافت اطراف و رگهای خونی زیر پوست، ارتباط و پیوند برقرار کنند. به این ترتیب دوباره شروع به تولید مو میکنند و شما تا پایان عمر ابروهای طبیعی و پرپشتی خواهید داشت.
چرا بعد از عمل کاشت ابرو، موهای ابرو میریزند و دیگر رشد نمیکنند؟
پاسخ به این سوال در عملکرد فولیکولها پس از کاشت، نهفته است. دو دلیل برای ریزش ابرو بعد از کاشت وجود دارد که در یکی، موها دوباره رشد میکنند و در دیگری، خیر:
تمام ابروهای کاشته شده معمولا طی چند هفته میریزند اما پس از چند ماه دوباره رشد میکنند.
در واقع چون ارتباط فولیکول پیوند زده شده با رگهای خونی قطع میشود، ریشه مو برای مدتی بدون تغذیه باقی میماند و تار موی درون آن به پایان عمر خود میرسد. این مو طی چند روز یا چند هفته میمیرد و از پوست ابرو خارج میشود. اما فولیکول با بافت پیرامون خود پیوند برقرار میکند و دوباره شروع به تولید موهای جدید خواهد کرد. پس جای نگرانی ندارد و تنها باید صبر کرد.
پیوند برخی از فولیکولها با شکست مواجه میشود.
مانند هر عمل جراحی دیگری، عمل کاشت ابرو نیز به 100 درصد کارایی نمیرسد و همیشه بخشی از گرافتهای کاشته شده، میمیرند و از دست میروند. معمولا انتظار داریم بین 40 تا 70 درصد از فولیکولها زنده بمانند و به تولید مو، ادامه دهند. اینجا است که نقش مراقبت، تغذیه و گاهی مصرف داروها به افزایش میزان پیوندهای موفق کمک میکند تا شما ابروهای پرپشتتری داشته باشید.
داروهای تقویت موهای ابرو بعد از کاشت ابرو
در اینجا برخی از داروهایی را معرفی کردهایم که ممکن است جراح برای شما تجویز کند. این داروها با کاهش عوامل ژنتیکی، هورمونی و دیگر مشکلات، کمک میکند تا پیوند ابرو موفقیت آمیزتر باشد و فولیکولهای بیشتری به مرحله تولید مو برسند:
ماینوکسیدیل موضعی
ماینوکسیدیل موضعی از ریزش و نازک شدن موها جلوگیری میکند و رشد موهای جدید را تحریک میکند. میتوان از آن برای درمان آلوپسی آندروژنتیک مردانه و زنانه، استفاده کرد. اگر جراح شما بتواند علت دقیق ریزش مو را تشخیص دهد، میتواند تعیین کند که کدام غلظت از داروی ماینوکسیدیل (2٪ یا 5٪) برای شما بهترین است.
ماینوکسیدیل به شکل فوم یا مایع تولید میشود. برای به دست آوردن بهترین نتیجه، این دارو باید دو بار در روز بر روی پوست ابرو استفاده شود. البته ممکن است 4 ماه تا 1 سال طول بکشد تا موها به طرز محسوسی پرپشت شوند.
فیناستراید خوراکی
فیناستراید دارویی است که برای درمان ریزش موی مردانه و زنانه یا آلوپسی آندروژنیک استفاده میشود. این دارو سرعت ریزش مو را کاهش داده و رشد موهای جدید را تحریک میکند. روش کار این دارو با جلوگیری از تولید هورمونهایی است که فولیکولهای مو را در بدن از بین میبرند. این دارو به صورت خوراکی یک بار در روز مصرف میشود و بیشترین کارایی آن زمانی حاصل میشود که هر روز در ساعت مشخصی مصرف شود.
اثرات فیناستراید پس از گذشت حدود 4 ماه از شروع مصرف مشاهده میشود اما معمولا تا یک سال بعد میتوان شاهد افزایش قابل توجهی در رشد موها بود. متخصص موی شما بعد از حدود 6 ماه پیشرفت نتایج را بررسی میکند تا تشخیص دهد که آیا استفاده از این دارو برای شما مفید است یا خیر.
داروهای ضد رگزایی
آنتی آنژیوژنیکها داروهایی هستند که فعالیت هورمونهای آندروژن را مهار میکنند. آندروژنها هورمونهای جنسی هستند که به فولیکولهای مو آسیب میرسانند یا فعالیت آنها را دچار مشکل میکنند. بنابر این داروهای ضد رگزایی میتوانند ریزش مو را در خانمها متوقف کنند. این داروها تنها با نسخه و تجویز پزشک قابل خریداری هستند و ممکن عوارض جانبی داشته باشند.
داروهای کورتیکواستروئیدی
برخی از انواع ریزش مو به دلیل بیماریهای خود ایمنی است و درمان آنها با ریزش موی ناشی از اختلالات هورمونی کاملا متفاوت خواهد بود. بیماری خودایمنی وضعیتی است که در آن سیستم ایمنی به بافتها و اندامهای سالم از جمله پوست و فولیکولهای مو حمله میکند و گاهی اوقات فولیکولهای سالم مو را کاملا از بین میبرد. پس از کاشت ابرو نیز ممکن است این بیماری درمورد پیوندهای زده شده، تشدید شود.
داروهای کورتیکواستروئیدی برای درمان بیمارانی که از آلوپسی آره آتا، لیکن پلان و لوپوس اریتماتوی دسکوئید رنج میبرند استفاده میشود. این داروها در سرکوب سیستم ایمنی نقش دارند و بنابر این میتوانند اثرات بیماریهای خود ایمنی را مختل کرده و امکان رشد مو را فراهم کنند.
استروئیدها به عنوان محلولهای خوراکی یا تزریقی ارائه میشوند و برای تهیه آنها مطمئناً نسخه لازم است. پزشک مو با توجه به سن شما و شدت ریزش ابرو تشخیص میدهد که کدام روش مصرف کورتون برای شما بهترین روش است.
دیگر روشهای تقویت ابرو پس از کاشت
علاوه بر داروها، شما میتوانید از روشهای دیگری نیز برای تقویت موهای کاشته شده در ابرو استفاده کنید. این روشها به موقیت بیشتر پیوندها و رشد سریعتر موها کمک میکند. در ادامه چند تا از مهمترین کارهایی که باید بکنید آمده است:
تغذیه مناسب: هرچه پروتئین، ویتامین و مواد مغذی و معدنی بیشتری به بدن شما برسد، فعالیت فولیکولها و برقراری پیوند با رگهای خونی، بهتر پیش میرود. میوه و سبزی تازه در کنار غذاهای گیاهی و حیوانی مانند تخم مرغ، غذاهای دریایی، میوه کیوی یا آناناس، انواع مغذها و آجیل و … میتواند به رشد بهتر موهای شما پس از کاشت ابرو کمک کند. آب میوه طبیعی که خودتان از میوههای تازه تهیه کرده باشید هم کاملا مفید خواهد بود. کمپوت یا آب میوه صنعتی اما چندان توصیه نمیشود.
آب فراوان بنوشید: یکی از دلایل خشکی پوست و ریزش موها، بیآبی پوست و عدم آبرسانی به لایههای مختلف آن است. هر چه بیشتر آب بنوشید، هم پوست سالمتری خواهید داشت و هم در خونرسانی و تغذیه فولیکولهای کاشته شده، بدن شما بهتر عمل خواهد کرد. بهتر است دست کم 8 لیوان معمولی در طول شبانه روز آب بنوشید. نوشیدن زیاد چای و قهوه ممکن است برای سلامتی و دستگاه گوارش شما خطرناک باشد. پس از حجم آنها کم کنید و بیشتر آب بنوشید.
کاهش استرس و استراحت کافی: یکی از مهمترین کارهایی که تا چند ماه پس از کاشت ابرو باید بکنید، خودداری از استرس و فشارهای روحی است. همچنین تا میتوانید شبها زود بخوابید و سعی کنید 7 تا 8 ساعت خواب کافی و با آرامش داشته باشید. این کار به بهبود هرچه سریعتر بدن، کاهش احتمالی ریزش مو و تقویت پیوندهای کاشت ابرو، کمک میکند.
ماساژ ملایم و عدم فشار وارد کردن به ابروها: سعی کنید با روغنهای مخصوص تجویز شده، به صورت ملایم روزی 30 دقیقه ابروها را ماساژ دهید. البته تا دو هفته اول ابروها را لمس نکنید و پس از آن نیز لمس و ماساژ را به آهستگی انجام دهید. برداشتن ابرو، رنگ کردن ابرو و مواردی از این دست باید بعد از 3 تا 4 ماه انجام شود که موهای کاشته شده رشد کرده باشند.
مزایا و معایب کاشت ابرو
طرفداران کاشت ابرو خاطرنشان میکنند که موهای جدید طبیعی به نظر میرسند زیرا متعلق به خود شما هستند. این روش همچنین ممکن است نیاز به آرایش ابرو را محدود کند. و از همه مهمتر اینکه این روش کاملا دائمی و مادام العمر است.
با این حال، این روش هزینه بیشتری نسبت به آرایش کردن دارد. همچنین میتواند چندین ماه طول بکشد تا فولیکولهای جدید «پیوند بخورند» تا نتایج کامل را ببینید. در نهایت، این احتمال وجود دارد که برخی از این فولیکولهای کاشته شده، موهای جدید تولید نکنند.
مهمترین مراقبتهای بعد از کاشت ابرو
- نواحی گیرنده باز میمانند در حالی که پانسمان به مدت 2 روز پس از جراحی در مناطق اهدا کننده اعمال میشود. ATP لیپوزومی در نرمال سالین (نسبت 1:10) به صورت اسپری هر 2 تا 3 ساعت باید برای ضدعفونی کردن بانک مو و محل کاشت، مصرف شود.
- کبودی و تورم ممکن است تا چند روز ادامه داشته باشد. آنتی بیوتیکها، مسکنها و استروئیدهای خوراکی نیز برای 3 تا 5 روز اولیه تجویز میشوند.
- شما میتوانید از روز بعد از عمل روی ناحیه اطراف چشم و بعد از ریختن تمام پوستهها در ناحیه ابرو آرایش کنید. هر چند بهتر است این کار را انجام ندهید.
- شستشوی مو 3 روز پس از جراحی، یعنی پس از برداشتن پانسمان مجاز است. سپس یک لوسیون یا پاک کننده مناسب توسط پزشک برای شستشوی صورت و ابرو تجویز میشود.
- تقریباً تمام کاشت موی ابرو به دلیل آناژن افلوویوم میریزد. رشد مجدد مو از 3 تا 4 ماهگی شروع میشود. 4 تا 6 ماه پس از جراحی، رشد ابرو افزایش مییابد که منجر به افزایش تراکم میشود. به بیماران آموزش داده میشود که از هفته سوم به بعد از ژل مو استفاده کنند تا موهای نادرست یا بد فرم را حالت دهی کنند.
- بهتر است در چند هفته اول پس از کاشت ابرو، موهای ابرو را در معرض نور خورشید قرار ندهید و از فعالیتهایی که منجر به تعریق صورت و ابروها میشود، خودداری کنید.