×

    آیا لیزر موهای زائد سرطان زا است؟

    1. خانه
    2. خدمات لیزر
    3. آیا لیزر موهای زائد سرطان زا است؟

    لیزر موهای زائد سرطان زا هست یا نه؟ آیا لیزر موجب نازایی می‌شود؟ آیا لیزر موهای زائد خطرناک است؟ در دوران بارداری می‌توان لیزر انجام داد یا خیر؟

    اینها سوالاتی است که بسیاری از افراد را از انجام لیزر موهای زائد می‌ترساند. دلیل ایجاد این سوالات و دغدغه‌های ذهنی نیز عدم آگاهی از فرایند انجام لیزر است. درواقع لیزر موهای زائد بدن با تاباندن پرتوهای نوری قدرتمند به سطح پوست، ملانین موجود در ساختار مو را هدف قرار می‌دهد. ملانین یک رنگدانه طبیعی است که در پوست و موی ما وجود دارد. هرچه تجمع این رنگدانه بیشتر باشد، رنگ پوست یا مو تیره‌تر خواهد بود.

    حال با عبور امواج لیزر از پوست روشن و رسیدن آن به موی تیره، انرژی آن توسط ملانین جذب می‌شود و موجب سوختن و از هم پاشیدن تار مو می‌شود. این اساس کار لیزر موهای زائد است. انرژی تابیده شده تنها در سطح پوست متمرکز می‌شود و به هیچ وجه به بافت‌های دیگر بدن آسیبی نمی‌رساند.

    عوارض لیزر موهای زائد نیز معمولا موقتی است و با رعایت برخی نکات و توصیه‌ها، پس از مدتی کاملا از بین می‌رود. پس به جای ترسیدن از لیزر، توصیه می‌کنیم این مقاله را کامل بخوانید.

    خطر سرطان با لیزر، آیا لیزر موهای زائد خطرناک است؟

    شاید شما نیز گاهی شنیده باشید که لیزر موهای زائد صورت یا بدن خطرناک است یا لیزر موجب سرطان می‌شود و برای باردار شدن مشکل ایجاد می‌کند. در همین نخست باید گفت که هیچ کدام از این حرف‌ها جنبه علمی و سندیت ندارد. لیزر موهای زائد یک روش علمی و درمانی است که توسط دانش پزشکی و فیزیک، برای درمان و زیبایی پوست و آسایش شما ارائه شده است. اگر لیزر خطر ابتلا به سرطان داشت، به هیچ وجه در ایران یا هیچ کشور دیگری اجازه استفاده از آن داده نمی‌شد.

    درواقع لیزر موهای زائد با کمک پرتوهای نوری قدرتمند و پرانرژی، ریشه مو را هدف قرار می‌دهد. نور لیزر با عبور از پوست به فولیکول‌ها می‌رسد و پیاز مو را می‌سوزاند. با از بین رفتن ریشه مو که در فولیکول‌ها تشکیل می‌شود، مو دوباره شروع به رشد می‌کند. پس از یک ماه، ریشه موها باید دوباره با لیزر سوزانده شود. به بیان بهتر لیزر موهای زائد باید در چند جلسه منظم انجام شود تا رفته رفته عادت رشد مو از بین برود و دیگر مویی در فولیکول‌ها تولید نشود.

    در این میان باید به عوارض لیزر موهای زائد نیز اشاره کرد که بسیار کم و قابل کنترل است، مانند تغییر رنگ پوست، التهاب، خارش و خطر آفتاب‌سوختگی پوست. همه این موارد با رعایت نکات بهداشتی و مراقبت‌های بعد از انجام لیزر، قابل کنترل و رفع شدن است. به همین دلیل نگران خطر ابتلا به سرطان یا نازایی توسط لیزر موهای زائد نباشید. اول با یک پزشک زیبایی مشورت کنید و سپس یک دستگاه لیزر ، بهترین دستگاه لیزر موهای زائد، مناسب با جنس پوست و موی خود انتخاب نمایید. اگر در یک کلینیک معتبر به لیزر موهای زائد خود بپردازید، هیچ خطری سلامت شما را تهدید نمی‌کند.

    آیا لیزر موهای زائد سرطان زاست؟

    برداشتن خال با لیزر یا رفع زگیل، موهای زائد و حتی از بین بردن جای تتو از کاربرد های بسیار پرطرفدار لیزر است. این روش توسط پزشکان کاملا مورد قبلو قرار گرفته و به عنوان یک راه حل درمانی تجویز می‌شود. به گزارش Healthline لیزر موهای زائد هیچ خطری برای بدن شما ندارد، چرا که پرتوهای لیزر تنها در لایه‌های سطحی پوست شما نفوذ می‌کنند. این پرتوهای نوری، توسط بافت تیره مو جذب می‌شوند و با داغ کردن آن، موجب سوختن مو می‌شوند. به این ترتیب تمام ساقه و ریشه مو توسط امواج لیزر از بین می‌رود بدون اینکه به سلول‌های پوست شما آسیبی وارد شود.

    در این میان برای کاهش خطر سوختگی، پالس‌های انرژی لیزر در یک بازه زمانی بسیار کوتاه در حد چند میلی ثانیه به پوست تابیده می‌شود، به طوری که دیگر سلول‌های پوست فرصت سوختن یا آسیب دیدن نخواهند داشت. البته باید توجه کرد که استفاده از لیزر به طور مکرر و زیاد، می‌تواند خطرات و عوارض پوستی داشته باشد. به همین دلیل باید برای لیزر موهای زائد به یک مرکز معتبر مراجعه کنید تا با یک دستگاه استاندارد و در تعداد جلسات محدود، لیزر موهای بدن شما انجام شود.

    توصیه می‌شود از همان ابتدا برای لیزر تمامی بخش‌های بدن خود که نمی‌خواهید مویی داشته باشد اقدام کنید تا از مراجعه مکرر برای لیزر موهای زائد جلوگیری شود. همچنین بین جلسات لیزر شما باید فاصله مناسبی وجود داشته باشد تا فولیکول‌های مو بازسازی شوند و چرخه رشد موی شما نیز تنظیم شود.

    آیا لیزر موهای زائد برای همه مناسب است؟

    در لیزر موهای زائد، وجود اختلاف رنگ بین پوست و مو بسیار مهم است. چرا که پرتوهای نور لیزر از پوست روشن عبور می‌کنند و ساختار تیره مو را می‌سوزانند. به همین دلیل هرچه پوست روشن‌تر باشد و موها نیز ضخیم‌تر و تیره‌تر باشند، تاثیر و کارایی لیزر بیشتر می‌شود. اگر پوست تیره باشد، بخشی از انرژی امواج لیزر را جذب می‌کند و اگر مو نازک و روشن باشد، به خوبی نمی‌تواند انرژی پرتوهای لیزر را جذب کند.

    همچنین لیزر کردن برخی از قسمت‌های بدن با مشکل بیشتری روبرو است و احتمال رویش دوباره مو در ان نقاط بیشتر است. برای مثال صورت آقایان به دلیل تجمع و تمرکز گیرنده‌های هورمون‌های مردانه، معمولا با رویش زیاد مو همراه است. در نتیجه برای لیزر خط ریش ممکن است به تعداد جلسات بیشتری نیاز باشد و همچنین هر چند سال یک بار باید این کار تکرار شود تا نتیجه نهایی حاصل گردد.

    محققان و مراجع علمی در مورد خطرات احتمالی لیزر چه می‌گویند؟

    دستگاه لیزر موهای زائد اولین بار با فناوری روبی در سال 1964 به صورت رسمی مجوز خود را از سازمان غذا و دارو (FDA) امریکا دریافت کرد. یعنی تا به امروز بیش از نیم قرن از کاربرد لیزر برای رفع موهای زائد می‌گذرد. در این مدت طولانی تحقیقات و پژوهش‌های پزشکی و علمی بسیاری در زمینه لیزر موهای زائد و عوارض و خطرات احتمالی آن، در سراسر جهان روی میلیون‌ها نفر انجام شده است.

    در یک کلام باید بگوییم اگر لیزر موهای زائد سرطان‌زا بود و یا به بیان بهتر، احتمال ابتلا به سرطان را در افراد، بیشتر می‌کرد، به هیچ وجه مجوزهای قانونی لازم برای استفاده از آن توسط سازمان‌های پزشکی، درمانی و یا غذا و دارو، صادر نمی‌شد. دست کم در مورد خطرات احتمالی آن به مصرف کنندگان هشدارهای لازم داده می‌شد.

    البته که در صورت عدم استفاده از دستگاه لیزر استاندارد و مناسب، مراجعه نکردن به مراکز درمانی معتبر، انجام لیزر بدون نظارت پزشک متخصص و سوپروایزر لیزر (پرستار)، انجام لیزر بدون در نظر گرفتن شرایط بدنی فرد و در نهایت لیزر توسط اپراتورهای کم تجربه، می‌تواند عوارض پوستی را به دنبال داشته باشد، از جمله:

    • درد و سوختگی
    • تغییر رنگ پوست، ایجاد لک و دانه دانه شدن
    • عوارض سوختگی سطحی برای بلند مدت

    اما همه اینها قابل کنترل و پیشگیری است. از سوی دیگر بیماری‌هایی مانند سرطان پوست، ناباروری، نازایی، مشکلات داخلی یا مشکلات هورمونی، هیچ ارتباطی با انجام لیزر ندارند.     

     سازمان غذا و دارو چه می‌گوید؟

    سازمان غذا و دارو (FDA) کشور امریکا، یکی از مهمترین و معتبرترین مراکز علمی است که سلامت دستگاه‌های پزشکی، داروها و خوراکی‌ها را بررسی و تایید می‌کند. این سازمان دستگاه لیزر رفع موهای زائد بدن را یک روش ایمن معرفی کرده است که دستگاه‌های مورد استفاده باید دارای پروانه FDA باشند و حتما توسط پزشکان به کار گرفته شوند.

    تا کنون ده‌ها دستگاه لیزر از شرکت‌های مختلف، مجوزهای قانونی لازم را از این سازمان دریافت کرده‌اند. به همین ترتیب در کشور ما نیز مجوزهای لازم برای دستگاه‌های لیزر پس از تست و بررسی فنی آنها صادر می‌شود. این دستگاه‌ها از نظر ایمنی و عوارض جانبی، کاملا بررسی می‌شوند و قابل اطمینان هستند.

    پژوهشگران در مورد لیزر چه می‌گویند؟

    مقالات علمی و پزشکی زیادی در این زمینه منتشر شده است. برای مثال برخی از محققان تغییراتی در خال‌های غیرمعمول (خال‌های دیسپلاستیک) پس از لیزر موهای زائد مشاهده کرده‌اند. بنابراین آنها توصیه می‌کنند که در استفاده از لیزرهای درمانی یا رفع موهای زائد برای افرادی که سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان پوست یا خال‌های غیرمعمول دارند، احتیاط بیشتری شود. البته هنوز هیچگونه تحقیقاتی مشخص نکرده است که آیا این تغییرات در خال‌ها بدخیم هستند یا خیر.

    در واقع بر خلاف نور خورشید که پر از پرتوهای خطرناک UV است، در طول موج‌هایی که لیزر تولید می‌کند، امواج فرابنفش (UV) وجود ندارد. به همین دلیل هیچگونه تخریب DNA و در نتیجه احتمال ایجاد بافت سرطانی، وجود ندارد.

    همچنین تابش غیر یونیزه نور لیزر با تابش‌های یونیزه کننده (مانند تابش هسته‌ای یا اشعه ایکس) متفاوت است. تابش‌های یونیزه کننده به عنوان عامل سرطان شناخته می‌شود اما تابش نور لیزر، خطری از این نظر ندارد.

    لیم و لانیگان نیز نتایج یک پژوهش گسترده خود را در مجله لیزر در علوم پزشکی منتشر کرده‌اند که نشان می‌دهد تنها 19% از افراد پس از انجام لیزر دچار برخی عوارض پوستی زودگذر و محدود می‌شوند؛ مانند:

    قرمزی، سوختگی خفیف، خارش و تغییر رنگ موقت پوست

    به گفته لیم و لانیگان، بروز عوارض جانبی پس از لیزر حذف موهای زائد کم است و بیشتر در پوست‌های تیره دیده می‌شود. همچنین عوارض دائمی لیزر نیز بسیار غیر معمول است.

    یک تیم پزشکی از دانشگاه کالیفرنیا روی ارتباط بین لیزر و سرطان تحقیقاتی انجام داده‌اند و به دنبال ارتباط بین دود حاصل از سوختن موها با بروز سرطان بوده‌اند. دکتر چوانگ، مدیر این پروژه تحقیقاتی در زمینه ارتباط بین لیزر و سرطان، بیان کرده است که:

    از بین 377 ترکیب حاصل از سوختن موها با نور لیزر و دود حاصل از آن، تنها 20 ترکیب سمی مشخص شده است. برای اینکه خطری فرد متقاضی لیزر و اپراتور را تهدید نکند، باید لیزر موهای زائد در محیط مناسب و دارای تهویه هوا انجام شود.

    در واقع برای انجام لیزر موهای زائد باید به مراکز درمانی معتبر و دارای استانداردهای لازم، مراجعه کرد.

    چطور خطرات لیزر موهای زائد از بین می‌رود؟

    تنها راه جلوگیری از خطرات و عوارض احتمالی لیزر این است که حتما به یک کلینیک معتبر و تخصصی زیبایی مراجعه کنید و زیر نظر یک پزشک، کار لیزر خود را انجام دهید. انجام لیزر در باشگاه‌ها و سالن‌های زیبایی یا آرایشگاه‌ها، بدون نظارت متخصص پوست و زیبایی و یا پزشک عمومی، بسیار خطرناک است.

    دستگاه‌های لیزر معمولا پرتوان هستند و حتما باید شرایط بدنی فرد پیش از انجام لیزر بررسی شود. از سوی دیگر دستگاه‌های غیر استاندارد، قدیمی یا معیوب در کلینیک‌های زیبایی معتبر مورد استفاده قرار نمی‌گیرد اما در محیط‌های غیر پزشکی و غیر درمانی ممکن است از دستگاه‌های لیزر نامناسب برای پوست شما استفاده شود. حتی باید توجه داشته باشید که انجام لیزر موهای زائد بدون مجوز وزارت بهداشت و در خارج از کلینیک‌های درمانی و زیبایی، غیر مجاز است.

    اگر قبل از انجام لیزر، برنزه کرده باشید؛ دست نگه دارید

    2 ماه پیش از انجام لیزر موهای زائد، نباید برنزه کرده باشید یا پوست خود را در معرض طولانی مدت آفتاب قرار داده باشید. حتی اگر رنگ پوست شما تغییر نکرده باشد، باز هم تا دو ماه نمی‌توانید لیزر کنید. در این بازه 2 ماهه از آفتاب گرفتن، دستگاه سلاریوم یا حتی کرم و محصولات برنزه کننده، دوری کنید.

    لیزر مو برای کودکان و خانم‌های باردار ممنوع است

    هرچند لیزر موهای زائد روی بدن خانم‌های باردار عوارض شناخته شده‌ای ندارد اما بنا به دو دلیل بهتر است انجام نشود. نخست اینکه لیزر در نواحی نزدیک به رحم و جنین انجام نمی‌شود و هیچ بررسی و تحقیق مستندی از عوارض احتمالی برای جنین انجام نشده است. در واقع هیچ مادری در دوران بارداری چنین ریسکی را نکرده و از نظر علمی نیز داده‌های زیادی در زمینه عوارض احتمالی لیزر روی جنین وجود ندارد. با این حال اگر از بارداری خود بی‌اطلاع بوده‌اید و لیزر کرده‌اید، جای نگرانی ندارد اما تا زمان زایمان دست نگه دارید.

    دلیل دوم برای خودداری از لیزر موهای زائد در دوران بارداری این است که اگر در بخشی از بدن خود دچار سوختگی یا مشکلات پوستی شوید، دوره ترمیم آن طولانی‌تر خواهد بود. با توجه به ایجاد حساسیت‌ها و شرایط بدنی خاص در دوران بارداری، بهتر است از انجام لیزر و ایجاد عوارض احتمالی آن خودداری کنید تا بدون استرس فرزند خود را به دنیا بیاورید.

    در مورد کودکان زیر سن بلوغ که معمولا زیر 18 سال در نظر گرفته می‌شود، انجام لیزر موهای زائد توصیه نمی‌شود. تا قبل از کامل شدن بلوغ جسمی، ممکن است هنوز روند رویش مو و الگوی موهای زائد در بدن کامل نشده باشد. همچنین در سنین پایین، معمولا هنوز موهای زائد کودک یا نوجوان، نازک و روشن است. به همین دلیل لیزر با نتایج خیلی خوبی همراه نخواهد بود. بهتر است تا 18 سالگی از انجام لیزر کودکان خودداری کرد.

    اگر زخم، بیماری یا مشکلات پوستی دارید، اول ان را درمان کنید

    وجود هرگونه عارضه یا بیماری پوستی، ویتیلیگو، عفونت، زگیل، زخم فعال، زخم سرد، لک و پیسی و حتی وجود تتو روی پوست، مانع از انجام لیزر موهای زائد می‌شود. باید نخست مشکل پوستی خود را برطرف نمایید. در غیر این صورت پزشک به شما اجازه لیزر موهای زائد نمی‌دهد و اگر هم این کار را انجام دهید، ممکن است با عوارض جبران ناپذیری در پوست خود روبرو شوید.

    همچنین در صورت ابتلا به بیماری خاص یا مصرف دارو، حتما با پزشک خود مشورت کنید. برخی داروها، حتی آنتی‌بیوتیک‌ها موجب تشدید عوارض لیزر موهای زائد می‌شوند و یا در فرایند لیزر تداخل ایجاد می‌کنند.

    عوارض موقت لیزر موهای زائد راه حل کنترل آن

    درد و سوختگی: انتخاب دستگاه و طول موج مناسب، استفاده از پماد بی‌حسی، استفاده از کمپرس یخ، در صورت نیاز از کرم‌ها و پمادهای سوختگی موضعی برای حمایت و ترمیم پوست بهره ببرید؛ استفاده از لوسیون‌های تجویز شده و خودداری از قرار گرفتن در معرض پرتوهای فرابنفش یا نور خورشید.

    قرمزی و التهاب پوست: استفاده از کمپرس یخ یا کرم زینک بعد از انجام لیزر، در صورت التهاب شدید استفاد هاز استروئیدهای موضعی؛ با کمی صبر و تحمل این مشکلات رفع خواهد شد.

    تغییر رنگ پوست: طی چند هفته تا چند ماه برطرف می‌شود؛ در غیر این صورت از کرم سفید کننده، لایه‌بردار و تزریق استروئید موضعی استفاده کنید. در موارد خیلی نادر ممکن است این تغییر رنگ تا چند سال باقی بماند.

    افزایش آکنه‌های پوستی: به ندرت رخ می‌دهد؛ آنتی‌بیوتیک موضعی و یا داروهایی مانند راکوتان.

    مزایای لیزر موهای زائد بدن

    عیب لیزر جمله چو گفتی هنرش نیز بگو!

    با همه‌ی محدودیت‌های گفته شده، همچنان انجام لیزر سریع‌ترین، ساده‌ترین و بی‌خطرترین روش قطعی است که کمک می‌کند برای همیشه از شر موهای زائد خود خلاص شوید. در این میان انتخاب یک مرکز زیبایی مناسب و دستگاه لیزر خوب، متناسب با جنس پوست و موی شما موجب می‌شود تا با کم‌ترین درد یا ناراحتی ممکن، موهای زائد خود را لیزر کنید.

    می‌توانید تقریبا تمامی بدن خود را لیزر کنید، حتی صورت و گوش، خط ریش در آقایان و یا ناحیه شرمگاه یا بیکینی. بسته به نوع دستگاه، ناحیه مورد نظر برای لیزر، رنگ پوست، جنس مو و دیگر شرایط بدنی شما، بین 4 تا 8 هفته زمان نیاز است تا فرایند رویش مو، برای همیشه متوقف شود. البته در برخی موارد شاید نیاز باشد هر چند سال یک بار انجام لیزر تکرار شود. به طور کلی هرچه پوست تیره‌تر و موها روشن‌تر و نازک‌تر باشد، تعداد جلسات لیزر بیشتر طول می‌کشد.

    مهم‌ترین توصیه‌ها بعد از انجام لیزر

    جدا از عوارض موقت لیزر یا عدم مشکلاتی مانند بروز سرطان، اید یک سری از نکات و مراقبت‌ها را حتما در نظر بگیرید. برای مثال پس از هر جلسه لیزر تا چند روز از پوست خود به خوبی مراقبت کنید تا به فولیکول‌های مو آسیبی نرسد. به طور کلی تا مدتی از انجام این موارد خودداری کنید:
    • عدم استفاده از کرم ضد آفتاب
    • رفتن زیر نور خورشید
    • استفاده از واکس یا اپیلاسیون
    • اصلاح با تیغ در محل لیزر شده
    • تتو و خالکوبی
    • استفاده از دستگاه‌های جوان‌سازی پوست مانند میکرونیدلینگ
    • الکترولیز یا لایه‌برداری پوست
    • محصولات و روش‌های برنزه کردن
    • محصولات آرایشی و سفید کننده پوست
    • تماس پوست با محصولات معطر دارای الکل مانند برخی عطرها و ادکلن‌ها
    • گرم شدن پوست و بالا رفتن دمای سطح آن

    برای مراقبت از پوست خود بعد از لیزر:

    از لوسیون‌ها و ژل‌های تقویتی تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید. این کار به کاهش سوزش، خارش، قرمزی و تورم پوست شما کمک می‌کند. همچنین آب فراوان بنوشید. هرچه آب‌رسانی به پوست شما بیشتر باشد، فرایند ترمیم پوست و فولیکول‌های پوست، سریع‌تر و بهتر انجام می‌شود. کم آبی بدن موجب افزایش عوارض پوستی لیزر موهای زائد می‌شود.

    نوشتهٔ پیشین
    راهنمای کامل مراقبت‌های بعد از کاشت مو
    نوشتهٔ بعدی
    مهم ترین توصیه ها بعد از لیزر موهای زائد

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    Fill out this field
    Fill out this field
    لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
    شما باید با قوانین موافقت کنید.

    دکتر آرش نجف بیگی

    دکتر آرش نجف بیگی

    عضو هیات علمی دانشگاه/فعال انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی/عضو انجمن جراحان پلاستیک آمریکا

    آخرین مقالات