ریزش مو یکی از شایعترین مشکلات پوستی است. اگرچه از دست دادن تعدادی تار مو در طول روز کاملا طبیعی است، اما اگر این مقدار بیش از حد نرمال باشد. باید نسبت به درمان آن اقدام کرد. اقدامات زیادی میتوان انجام داد که میزان ریزش مو را کند و یا متوقف کند؛ اما طریقه درمان ریزش مو تا حد بسیار زیادی به علت ریزش نیز بستگی دارد.
عوامل متعددی میتواند منجر به ریزش مو شود. براساس هر کدام از این عوامل، راهکارهایی نیز جهت درمان و کنترل ریزش مو وجود دارد.
متخصص پوست و مو حاذق میتواند با انجام آزمایش و معاینات لازم، علت ریزش مو را بررسی کرده و طریقه درمان ریزش مو را مشخص کند.
در ادامه، علل اصلی ریزش مو و نیز روش های درمان ریزش مو را بیان خواهیم کرد.
- عوامل ریزش مو کدامند؟
- روش های درمان ریزش مو مرتبط با سبک زندگی
- طریقه درمان ریزش مو با استفاده از روشهای پزشکی
- روش های درمان ریزش مو با استفاده از دار
- استفاده از حوله و کلاه شخصی
- کنترل ریزش مو با کاهش استرس
- مبتلا بودن به بیماری خاص
- ریزش موی پس از زایمان
- جمع بندی
عوامل ریزش مو کدامند؟
همانطور که گفته شد، عوامل متعددی بر ریزش مو و شدت و ضعف آن تاثیر دارد. یکی از رایجترین دلایل ریزش مو، عوامل ارثی است. اگر در خانواده پدری و مادری خود افراد زیادی هستند که موهای کمپشت دارند و یا بدون مو هستند، به احتمال قوی شما نیز شانس زیادی برای داشتن موهای پرپشت ندارید!برخی از علل ریزش مو مرتبط با عوامل بیرونی است. عدم مراقبت کافی از موها، استفاده مداوم از کلاه، شستشوی متعدد، تغذیه ناصحیح و… همگی از عواملی هستند که بر ریزش مو تاثیر میگذارند.
همچنین، مشکلات تیروئیدی یکی دیگر از عوامل اصلی ریزش مو هستند. در کنار اینها، استرسهای کاری و زندگی شخصی و افزایش سن نیز از عواملی هستند که ممکن است بر ریزش مو تاثیر منفی داشته باشند.
مقاله علل ریزش سکه ای مو و راه های درمان آن را از دست ندهید!
روش های درمان ریزش مو مرتبط با سبک زندگی
طریقه درمان ریزش مو به علل به وجود آمدن آن نیز بستگی دارد. با این حال، میتوان گفت برای داشتن موهایی شاداب و پرپشت، نیاز است تا سبک زندگی خاصی را انتخاب کنید؛ چرا که عوامل متعددی بر سلامت مو و پوست شما تاثیرگذار هستند.
تمام مواردی که در ادامه اشاره خواهد شد، میتواند باعث شود که سلامت مو شما تضمین شده و موهای باکیفیتی داشته باشید. با اینحال توصیه میکنیم، حتما از پزشک متخصص خود نظرخواهی کنید.
1. رژیم غذایی
بر همگان روشن است که رژیم غذایی مناسب یکی از روش های درمان ریزش مو میباشد. براساس تحقیقاتی که در سال 2018 انجام شد، متخصصان متوجه شدهاند که رژیم غذایی حاوی سبزیجات خام و گیاهان تازه، خطر طاسی با الگوی زنانه و مردانه را کاهش داده و یا روند آن را آهسته میکند. براساس نتایج تحقیقات مشابه، مصرف سبزیجات، سالاد و گیاهان تازه به میزان حداقل سه بار در هفته، میتواند تاثیر بسزایی در کیفیت مو داشته و باعث جلوگیری از روند ریزش آن شود.
ویتامین A نیز سرعت رشد مو را افزایش میدهد. این ویتامین میتواند پوست سر را سالم نگه داشته موهای بیشتری را حفظ کند. سیبزمینی، هویج، فلفل دلمه و اسفناج از منابع سرشار ویتامین A هستند.
پروتئین نیز یکی دیگر از عواملی است که میتواند به داشتن موهایی باکیفیت کمک کند. در سال 2017 تحقیقی بر روی 100 داوطلب مبتلا به ریزش مو انجام شد.
نتایج این تحقیق نشان داد افراد مبتلا به این عارضه از کمبودهای تغذیهای، از جمله اسیدهای آمینه که به عنوان عناصر سازنده پروتئین عمل میکند، رنج میبرند.
تخممرغ، آجیل، لوبیا، نخودفرنگی، ماهی و مرغ همگی از منابع سرشار پروتئین هستند. اگرچه مصرف بیش از حد این مواد بسیار آسیبزننده است.
بهتر است رژیم غذایی مناسب که میتواند علاوه بر تاثیر مثبت بر کیفیت مو، بر زندگی شما نیز تاثیر خوبی داشته باشد را از کارشناسان تغذیه طلب کنید.
2. مکملهای دارویی
تحقیقات دانشمندان نشان داده که یکی از روش های درمان ریزش مو، استفاده از مکملهای دارویی خاص است. ویتامینهای A،B ، C و D، همچنین، آهن و روی همگی در روند رشد و نگهداری مو تاثیر بسزایی دارند.
مصرف روزانه ویتامین D میتواند به رشد مجدد مو و نیز جلوگیری از طاسی کمک بسزایی داشته باشد. همچنین، بیوتین در سنتز اسیدهای چرب در بدن که برای چرخه زندگی مو ضروری است، تاثیر بسزایی دارد.
بطور معمول، کسانیکه به ریزش مو دچار هستند، پس از مشورت با پزشک، باید روزانه بین 3 تا 5 میلیگرم بیوتین مصرف کنند.
جنسینگ نیز یکی دیگر از موادی است که ممکن است به عنوان یکی از روش های درمان ریزش مو استفاده شود.
ریشه این گیاه حاوی مواد شیمیایی خاصی است که باعث رشد مو در پوست سر میشود. خواص این گیاه را معمولا در شامپوها و برخی محلولهای موضعی میتوانید بیابید.
3. شستشوی منظم
تعداد دفعات شستشوی موی سر به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال، متخصصان توصیه میکنند افرادی که دارای موی چرب هستند، در هفته 2 تا 3 بار سر خود را بشویند؛ اما به طور کلی، میتوان گفت، شستشوی منظم در طول هفته، باعث شده که سطح پوست سر تمیز و موها عاری از هر گونه آلودگی باشند.
این موضوع سبب میشود که مو تقویت شده و ظاهری آراسته داشته باشد. بهتر است از شامپویی با ترکیب ملایم استفاده کنید. فرمولهای خشن و پیچیده ممکن است مو را خشک کرده و باعث شکسته شدن آن شوند.
در زمان شستشوی سر، به هیچ وجه پوست و مو را چنگ نزنید، بلکه به آرامی شامپو را به تمام قسمتها رسانده و ماساژ دهید. بهتر است شامپو بیش از 3 دقیقه روی سر نماند.
4. روغن نارگیل
یکی دیگر از روش های درمان ریزش مو، استفاده از روغن نارگیل است. دانشمندان معتقدند که روغن نارگیل از مو در برابر اشعه UV محافظت خواهد کرد.
لوریک اسید (Lauric acid) موجود در روغن نارگیل منبع خوبی برای برقراری اتصالات پروتئینی در مو است و این موضوع سبب میشود تا مو در برابر شکستگی محافظت شود. همچنین، ماساژ روغن نارگیل به پوست سر میتواند خونرسانی را بهبود بخشیده و باعث رشد بهتر مو شود.
5. روغن زیتون
اگرچه طریقه درمان ریزش مو بیماران با یکدیگر متفاوت است، اما میتوان گفت روغن زیتون در اکثر موارد، مورد توجه پزشکان بوده و به عنوان یکی از روش های درمان ریزش مو، تاثیرات شگفتانگیزی بر مو دارد.
روغن زیتون از مو در برابر شکستگی و خشکی مراقبت میکند. همچنین، روغن زیتون به عنوان یکی از اصلیترین موادی است که همراه با گیاهان و سبزیجات سرو میشود و گنجاندن این روغن در برنامه غذایی، میتواند به کاهش ژنتیکی موی سر کمک کند.
بهتر است چند قاشق روغن زیتون را کف سر مالیده و خوب ماساژ دهید و اجازه دهید روغن به مدت 30 دقیقه روی سر بماند؛ سپس، با آب ولرم شستشو داده و به آرامی خشک کنید.
6. مدل موی سر
بهتر است مدل موی سر خود را به گونهای انتخاب کنید که به مو فشار وارد نشود. استفاده از گرههای تنگ و دم اسبی کردن موها میتواند فشار زیادی به ریشه و ساقه مو وارد کرده و همین موضوع باعث افزایش ریزش مو خواهد شد.
همچنین، استفاده از اتوی مو برای مو بسیار مضر است. بهتر است این کار را اصلا انجام نداده و یا در صورت لزوم، از حداکثر دمای اتو استفاده نکنید.
استفاده از ژل و تافت و دیگر اقلامی که ممکن است منافذ پوست سر را ببندند نیز توصیه نمیشود. فراموش نکنید چند ساعت موی زیبا داشتن را با سالها طاسی معاوضه نکنید!
طریقه درمان ریزش مو با استفاده از روشهای پزشکی
اگرچه مواردی که در بالا ذکر شد، تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت مو و جلوگیری از ریزش آن دارد، با این حال، روش های درمان ریزش مو صرفا پیشگیری نیست.
در برخی موارد، ریزش مو به شکلی رخ داده که نیاز است با روشهای پزشکی و از طرق مختلف، کیفیت مو را بازیابی و محلهای طاس شده را احیا کرد.
در ادامه، برخی از رایجترین روشهای درمان ریزش مو با استفاده از تجهیزات پزشکی را بیان کردهایم:
1. لیزرتراپی
استفاده از لیزرهای ضعیف و تاباندن آن به پوست سر، میتواند باعث بهبود تراکم مو شود. معمولا این طریقه درمان ریزش مو برای کسانیکه ریزش موی ژنتیکی داشته و یا به دلیل عوارض شیمی درمانی موی خود را از دادهاند، استفاده میشود.
برخی دستگاههای خانگی برای انجام لیزرتراپی وجود دارند. توصیه میکنیم استفاده از آنها را منوط به نظر پزشک خود کرده تا با سوءمصرف، به بافت پوست و موی خود آسیب وارد نکنید.
2. پلاسما تراپی – PRP
یکی از روش های درمان ریزش مو تزریق پلاسمای غنی از پلاکت به پوست سر است. در این روش، در مرحله اول از فرد بیمار به میزان لازم خون گرفته شده و طی فرآیندی پلاسما را جدا کرده و عاری از هر گونه پلاکت میشود.
این عمل با عبور دادن خود از سانتریفیوژ انجام میشود. سپس، پلاسمای تهیه شده را در قسمتهای از سر که دچار ریزش شدهاند، تزریق میکنند. این عمل باعث تحریک مو و رشد مجدد مو میشود.
در سال 2017، یازده نفر در آزمایشی به روش PRP در کلینیک کلیولند مورد تست قرار گرفتهاند و پس از چهار جلسه، 30 درصد رشد بیشتر در قسمتهای دچار ریزش مو گزارش شده است.
3. کاشت مو
کاشت مو یکی از رایجترین روشهایی است که پس از ریزش مو در تمام و یا قسمتی از پوست سر انجام میشود. روشهای مختلف کاشت مو وجود دارد که در جلسات مشاوره با پزشک متخصص، یکی از این روشها برای شما انتخاب میگردد.
به طور کلی، روند کاشت مو به این شکل است که فولیکولهای زنده مو از بانک مو فرد بیمار اخذشده، پس از آمادهسازی، در قسمتهایی که دچار ریزش شدهاند، کاشته میشود.
روش های درمان ریزش مو با استفاده از دارو
برخی از داروها علاوه بر کنترل شدت ریزش مو، میتوانند به احیای قسمتهایی که دچار ریزش شدهاند، نیز کمک کنند.
معمولا روشهای درمانی با استفاده از دارو اولین راه حل پزشکان است؛ چرا که با صرف هزینه کمتر ممکن است بیمار نتیجه بگیرد. در صورتیکه نتیجه حاصل نشود، متخصص پوست و مو استفاده از روشهای جراحی را پیشنهاد میکند.
1. ماینوکسیدیل
این دارو به طور معمول برای بیمارانی که به ریزش مو دچار هستند تجویز میشود. محلول را با استفاده از قطرهچکان هر روز در قسمتهایی از پوست سر که دچار ریزش شده مالیده و تا 3 ساعت پس از استفاده بهتر است دراز نکشید تا دارو با بالشت برخورد نکند.
هر دارویی درکنار مزایای خود معایبی نیز دارد. عوارض داروی ماینوکسیدیل عبارت است از تحریک پوست سر و ایجاد آکنه در محل استفاده. در موارد حادتر و بسیار نادر ممکن است باعث ایجاد تاری دید و ضربان قلب نامنظم شود.
2. فیناستراید
قرص فیناستراید برای بیماران دچار ریزش مو تجویز میشود. این قرص به کاهش شدت ریزش مو کمک میکند. براساس تحقیقات انجام شده، این دارو برای مردان زیر 60 سال بهتر عمل میکند و توصیه میشود زنان باردار و یا زنانی که قصد دارند باردار شوند از این دارو استفاده نکنند.
3. قرصهای زینک
زینک به عنوان یکی از مواد اصلی و مهم برای سلامت پوست و مو و ناخن است. در موارد بسیاری، پزشکان برای بیماران مبتلا به عارضه ریزش مو، از قرص زینک استفاده کردهاند. معمولا مصرف این قرص روزانه یک عدد است.
انتخاب هر کدام از روشهای درمان ریزش مو کاملا به شرایط بیمار و نیز صلاحدید پزشک بستگی دارد. برخی از درمانها مانند کاشت مو و PRP معمولا در سنین پایین انجام نمیشوند.
پزشکان توصیه میکنند فرآیند کاشت مو پس از سن 27 سالگی انجام شود. زمانیکه سیکل رشد و ریزش مو به انتهای خود رسیده است.
تمامی عوامل درمانی که در این مقاله بحث شد، اولویت کمتری نسبت به عوامل پیشگیری دارند. انتخاب سبک زندگی صحیح، ورزش حداقل سه بار در هفته، استفاده از مواد مغذی، خواب کافی و عدم استرس، همگی به شما کمک میکنند تا موهایی زیبا و پرپشت داشته باشید.
بالعکس این موارد، بیدار بودن تا پاسی از شب، مصرف زیاد فستفودها و… میتواند منجر به ایجاد و یا تشدید ریزش مو شوند.
با اینحال اگر به هر دلیلی، ژنتیکی، بیماری و یا سبک زندگی دچار ریزش مو شدهاید، بهتر است همین امروز برای ملاقات با پزشک متخصص پوست و مو اقدام کنید؛ چرا که ممکن است هماکنون ریزش موی شما در مرحلهای باشد که بتوان به راحتی با استفاده از داروهای خاص و ایجاد تغییر در سبک زندگی، جلوی ریزش بیشتر آنها را گرفت تا در آینده نیاز به صرف هزینههای گزاف بیشتر برای انجام روشهای کاشت مو و PRP و… نباشد.
فراموش نکنید، زیبایی چهره شما در دهههای پیش روی زندگی، به سبک زندگی امروز شما بسیار وابسته است.
اگر از ریزش ریش خود خسته شده اید مقاله دلایل ریزش ریش و سبیل در آقایان را از دست ندهید.
استفاده از حوله و کلاه شخصی
یکی از دلایلی که باعث ریزش مو در زنان و مردان می شود، عدم استفاده از حوله و لوازم بهداشتی شخصی است؛ زیرا رعایت بهداشت مربوط به مو و سر شما و تمام وسایلی که مستقیماً با موهای شما در تماس هستند برای کنترل و درمان ریزش مو اهمیت دارند. برای کنترل ریزش مو بعد از استحمام می توانید موهای تازه شسته شده را با یک حوله میکروفیبر به آرامی لمس کنید تا رطوبت را جذب کرده و شکستگی مو را به حداقل برسانید.
همچنین استفاده از کلاه نیز می تواند به کمک ریزش مو شما بیاید. برای اینکار می توانید با استفاده از کلاه در روزهای آفتابی با محدود کردن قرار گرفتن در معرض مستقیم خورشید، از موهای خود در برابر آسیب محافظت کنید. فراموش نکنید که نور طبیعی خورشید و اشعه ماوراء بنفش مصنوعی، می توانند پروتئین کراتین را در مو های شما تجزیه کند.
کنترل ریزش مو با کاهش استرس
استرس می تواند از منابع مختلفی سرچشمه بگیرد. زندگی شخصی دشوار، شغل چالش برانگیز یا وضعیت مالی سخت، همگی می توانند باعث ایجاد استرس و بدتر شدن آن شوند و به علائمی از بی خوابی و خستگی گرفته تا سردرد، درد و ضعف سیستم ایمنی منجر شوند. علاوه بر آن استرس فیزیکی یکی از چندین عاملی است که می تواند در برخی از انواع ریزش مو نقش داشته باشد. اگر بیش از حد استرس دارید، ممکن است متوجه شوید که موهایتان شروع به ریزش و نازک شدن کرده است، حتی اگر از نظر ژنتیکی مستعد ریزش مو نباشید.
ریزش موی ناشی از استرس معمولا موقتی است. در حالی که داروهای ریزش مو ماینوکسیدیل و فیناستراید می توانند به شما در رشد مجدد موهای از دست رفته کمک کنند، یک درمان موثر، تغییر سبک زندگی برای کاهش یا از بین بردن علل اصلی استرس است.
مبتلا بودن به بیماری خاص
برخی از بیماری های خاص می توانند علت اصلی ریزش موی شما باشند و برای درمان ریزش مو باید ابتدا به سراغ درمان این بیماری ها بروید. برای مثال آلوپسی آره آتا بیماری است که زمانی ایجاد می شود که سیستم ایمنی بدن به فولیکول های مو (آنچه مو را در جای خود نگه می دارد) حمله می کند و باعث ریزش مو می شود. شما می توانید مو های خود را در هر جایی از بدن خود از جمله پوست سر، داخل بینی و غیره از دست بدهید.
آلوپسی آره آتا در واقع یک بیماری خود ایمنی است و بدان معناست که سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به بخشی از بدن شما حمله می کند، بنابراین هر چه فولیکول های موی بیشتری که سیستم ایمنی بدن شما به آن حمله کند، ریزش موی شما بیشتر خواهد بود؛ اما موهای شما می توانند دوباره رشد کنند. هر چه ریزش مو کمتر باشد، احتمال اینکه موهای شما خود به خود دوباره رشد کنند بیشتر است.
ریزش موی پس از زایمان
بسیاری از تازه مادران چند ماه پس از بچه دار شدن شاهد ریزش موی قابل توجهی هستند. در واقع می توان گفت این ریزش مو طبیعی است و یک ریزش مو واقعی نیست. متخصصان پوست از این وضعیت به عنوان ریزش بیش از حد مو یاد می کنند یعنی ریزش بیش از حد ناشی از کاهش سطح استروژن است.
خبر خوب این است که این ریزش بیش از حد موقتی است و لازم نیست کاری برای رفع آن انجام دهید. بسیاری از زنان حتی زودتر سیر طبیعی خود را به دست می آورند زیرا این ریزش مو معمولاً حدود چهار ماه پس از زایمان به اوج خود می رسد و بیشتر زنان در اولین تولد فرزندشان، رشد موهای طبیعی خود را به دست می آورند. اگر مو های شما بعد از یک سال پری طبیعی خود را به دست نیاورد، باید به یک متخصص پوست مراجعه کنید زیرا ممکن است ریزش موهای شما عامل دیگری داشته باشد.
جمع بندی
پیری و ژنتیک هر دو می توانند باعث ریزش مو شوند اما ریزش مو برای برخی افراد نگران کننده است. بسته به علت ریزش مو، روش ها و درمان های خاصی ممکن است به تقویت یا رشد مجدد مو کمک کند. افرادی که به دنبال درمانی برای جلوگیری از ریزش مو یا رشد مجدد مو هستند، چندین گزینه بالقوه دارند که در این مطلب ما بهترین آن ها را برای شما گلچین کردیم. اما فراموش نکنید که اثربخشی هر گزینه از فردی به فرد دیگر متفاوت است و ممکن است به علت ریزش مو بستگی داشته باشد بنابراین بهتر است قبل از شروع درمان ریزش مو یا مصرف مکمل ها با پزشک متخصص پوست و مو صحبت کنید. در انتها اگر تجربه ای در این زمینه دارید می توانید آن را با ما و سایر مخاطبان این مطلب در میان بگذارید.
سؤالات متداول روش های درمان ریزش مو
[/vc_column_text][vc_toggle title=”ریزش مو در زنان چقدر شایع است؟”]بسیاری از مردم فکر می کنند که ریزش مو فقط مردان را تحت تاثیر قرار می دهد. با این حال، تخمین زده می شود که بیش از 50 درصد از زنان ریزش موی قابل توجهی را تجربه کنند. مهمترین علت ریزش مو در زنان، ریزش مو با الگوی زنانه (FPHL) است که حدود یک سوم زنان مستعد را تحت تاثیر قرار می دهد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”علل شایع ریزش مو چیست؟”]- مدل موی شما می تواند باعث ریزش مو شود، زمانی که موهای شما به گونه ای آرایش شود که ریشه های شما را بکشد، مانند مدل موی دم اسبی ، بافته، یا غیره باعث ضربه زدن به ریشه مو و فولیکول های مو می شود و اگر فولیکول های مو آسیب ببینند، ریزش مو می تواند دائمی باشد.
- کمبود ویتامین
- رژیم گرفتن (کاهش وزن سریع)
- استرس
- تیروئید غیر طبیعی
- داروهای فشار خون، داروهای نقرس و دوزهای بالای ویتامین A
- تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، یائسگی یا قرص های ضد بارداری
اینکه آیا رشد مو می تواند بازگردد یا خیر به علت ریزش مو بستگی دارد. اما ریزش مو ممکن است موقتی باشد و برای شرایط زیر معکوس شود:
- اگر داروها باعث ریزش مو شوند، پس از قطع مصرف دارو، موها ممکن است دوباره رشد کنند. رشد مجدد کامل ممکن است تا 18 ماه طول بکشد.
- در دوران بارداری، ریزش مو ممکن است به دلیل کاهش سطح استروژن رخ دهد. بسیاری از افراد نیز حدود 3 ماه پس از زایمان دچار ریزش موی موقت می شوند.
- در موارد خفیف بیماری خودایمنی آلوپسی آره آتا، ریزش مو ممکن است پس از درمان معکوس شود.
- افراد ممکن است پس از یک جراحی بزرگ یا پس از ابتلا به یک بیماری بزرگ، هفته ها تا ماه ها ریزش موی قابل توجهی را به دلیل استرس تجربه کنند.
- درمان سرطان مانند شیمی درمانی یا پرتودرمانی می تواند باعث ریزش مو شود که ممکن است پس از تکمیل درمان معکوس شود.
2 دیدگاه. ترک جدید
سلام من ۳۰سالمه ومجردم تنبلی تخمدان دارم وریزش موی شدید قسمتی ازجلوی سرم خالی شده بهترین درمان برای ریزش موهام ورشدمجدد پی آر پی هست یاکاشت ممنون میشم جواب بدید
سلام وقت بخیر
لطفا برای دریافت راهنمایی کامل با شماره کلینیک تماس بگیرید
واحد کاشت سعادت آباد ۰۲۱۲۶۷۴۴۹۰۲