غالبا ما مشکل طاسی و ریزش مو را نوعی مشکل مردانه میدانیم؛ در حالی که این مشکل ممکن است برای زنان نیز اتفاق بیفتد. طاسی سر در زنان به خصوص در رده سنی متوسط و بالا دیده میشود. برای رفع این مشکل راهکارهای موقت و دائمی وجود دارد که میتوانید بر اساس میزان ریزش و بودجه خود نسبت به انتخاب آنها اقدام کنید.
الگوی ریزش مو در زنان با مردان تفاوت دارد؛ زیرا ریزش مو در خانمها به دلایل مختلف و در بازههای زمانی خاصی اتفاق میافتد که با مردان متفاوت است. در خانمها این مشکل بیشتر در دوران بارداری و شیردهی بروز میکند.
از آنجایی که این دورهها در شدت یافتن سرعت ریزش مو بسیار موثر هستند، لازم است که در این دوره استرسها را به حداقل برسانید و تغذیه کافی داشته باشید. نوع ریزش مو در زنان غالبا با نازک شدگی شروع میشود و به همین دلیل است که زنان بر خلاف مردان کمتر با تاسی قابل رویت در جلوی سر مواجه میشوند. در این مقاله به طور جامع به بررسی الگوی طاسی در زنان و روشهای درمان پزشکی و خانگی آن میپردازیم.
در این مقاله با مطالب زیر آشنا میشوید:
- الگوی طاسی زنانه چیست؟
- عوامل الگوی طاسی زنانه
- درمان پزشکی الگوی طاسی زنانه
- درمانهای خانگی برای الگوی طاسی زنانه
- انواع ریزش (آلوپسی، آلوپسی آندروژنتیک، آناژن افلوویوم، آلوپسی آره آتا، آلوپسی کششی)
- چه افرادی بیشتر دچار طاسی سر میشوند؟
- تاثیر سبک زندگی در طاسی سر
الگوی طاسی زنانه چیست؟
الگوی طاسی زنانه در واقع شایعترین نوع از انواع ریزش مو است. هر تار موی انسان درون گودالی به نام فولیکول قرار میگیرند. زمانی یک فرد دچار بیماری طاسی یا کچلی میشود که، تا حدی فولیکولهای مو کوچک شود که دیگر موی جدیدی نتواند در آن درشد کند. موها به مرور ضعیفتر و کوتاهتر شده و در نتیجه از جای خود جدا خواهند شد.
در برخی افراد اگر خوش شانس باشند، این فولیکولهای ضعیف شده زنده میمانند و میتوان امید داشت با کاشت مجدد مو درون این گودالها، امکان رشد موهای جدید وجود داشته باشد. میتوان این خبر خوب را به بانوان داد که با درمان تثبیت ریشه مو، میتوان تا مدت زمان زیادی آن را تحت کنترل قرار داد.
الگوی طاسی زنانه با الگوی طاسی مردانه متفاوت است. در زنانی که دچار کچلی میشوند، عموما تارهای مو به قدری نازک میشوند که تعدادشان به راحتی قابل شمارش است. این طاسی از بالا و تاج سر آغاز میگردد. در این الگو ریزش موی کمتری به نسبت آقایان مشاهده خواهد شد. به همین دلیل به ندرت کچلی کامل مردانه در بانوان دیده میشود.
عوامل الگوی طاسی زنانه
عوامل الگوی طاسی زنانه دلایل مختلفی دارد. اما نمیتوان در این بین عامل اصلی را شناسایی کرد. بسیاری طاسی را یک مشکل مردانه میدانند. اما این در حالی است که تقریبا یک سوم بانوان نیز به علتهای مختلف با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند. بخشی از این عوامل در یک جامعه آمارگیری در بین بانوان بیشتر به چشم میخورد:
افزایش سن
اصولا با پا گذاشتن به دوران میانسالی، ریزش مو و طاسی رخ میدهد. اگرچه این موضوع در آقایان بیشتر به چشم میخورد اما در رابطه با بانوان نیز صدق میکند.
ارث و ژنتیک
در واقع مهمترین عامل که نمیتوان از آن گریخت، همان ارث بردن طاسی از والدین است. اگر در خانوادهای زندگی میکنید که در آن طاسی و ریزش موی شدید وجود دارد، باید خیلی خوش شانس باشید که این صفت را با خود به ارث نبرید.
کاهش سطح آندروژن
هورمون مردانه آندروژن که موجب استحکام مو و ریشه میشود، اگر به مقدار کافی تولید نشود. طاسی چه در زنان و چه در مردان رخ خواهد داد.
دوران قاعدگی
با از دست دادن خون بسیار در دوران قاعدگی و داشتن پریودیهای طولانی مدت، مواد مغذی خون و آهن از دست میرود. در نتیجه نیروی کافی به ریشه موها نرسیده و دچار ریزش و طاسی میگردند.
مصرف برخی داروهای هورمونی ضد بارداری
مصرف مداوم و بیش از حد داروهای مربوط به کنترل بارداری یکی از عواملی است که نقش بسیار زیادی در کچلی بانوان خواهد داشت.
برای مطالعه بیشتر مقاله علائم ریزش موی ارثی و راه حل های درمانی را پیشنهاد میدهیم.
استفاده از مدل موهای سفت به صورت مکرر
این موضوع که صرفا مختص به بانوان است، استفاده از یک مدل نامناسب از مو است. کشیدن بیش از حد مو و سفت کردن آن به مرور سبب کشیدگی تارهای مو و کنده شده آنها میشود.
استرس در بانوان
استرس بیش از حد که عموما از مشکلات اکثریت بانوان است، یکی از عوامل تاثیرگذار در ابتلا به بیماری طاسی زنانه خواهد بود.
تیروئید
اختلالات غده تیروئید، بیماری است که غالب بانوان با انواع مختلف آن را درگیر میکند. اگر تحت درمان قرار نگیرید ممکن است کمکاری و یا پرکاری این غده به مرور سبب ایجاد طاسی در بیمار گردد.
اعتیاد و مصرف بیرویه از دخانیات
تحقیقات ثابت کردهاند مصرف بیش از حد از دخانیات و مواد مخدر تاثیر مستقیمی با ابتلا به طاسی و ریزش مو در بانوان داشته است.
افزایش و کاهش ناگهانی وزن
رژیم غذایی نامناسب که منجر به چاقی و لاغری به سرعت و ناگهانی میشود، تا حد بسیار زیادی موجب تضعیف بدن میشود. در این حالت به بدن شوک وارد شده و اولین واکنشی که از خود نشان میدهد ریزش مو است. اگر به موقع جلوی این بیماری گرفته نشود، میتواند منجر به طاسی در بانوان شود.
سرطان سینه
سرطان سینه یکی از شایعترین بیماریهایی است که بانوان را درگیر خود کرده است. در طی درمان این بیماری خطرناک و مصرف داروهای قوی و شیمی درمانی، ممکن است بانوان به طاسی مبتلا شوند.
مقاله علل ریزش سکه ای مو و راه های درمان آن را از دست ندهید!
درمان پزشکی الگوی طاسی زنانه
درمان پزشکی الگوی طاسی زنانه تنها با درک درستی از ریزش مو امکان پذیر خواهد بود. اولین قدم این است که متوجه شویم چه عاملی درون بدن شما تغییر کرده است که موجب میشود تارهای مو ضعیف شده و به هنگام شانه زدن کنده شوند.
مقداری از ریزش مو طبیعی است و همه افراد در برهههای زمانی متفاوت آن را تجربه خواهند کرد. اما اگر این میزان در یک مقطع زمانی تشدید شود و به درازا بکشد، آن وقت قطعا مشکل از جایی درون بدن نشات میگیرد. لذا حتما لازم است برای پیگیری و درمان آن به یک پزشک فوقتخصص پوست و زیبایی باتجربه مراجعه کنید.
درمان پزشکی الگوی طاسی زنانه، به علت ابتلا به آن بستگی دارد. دراوهایی مانند ماینوکسیدیل (Rogaine)، نور درمانی، تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)، هورمون درمانی و کاشت فولیکول مو.
- ماینوکسیدیل دارویی برای درمان ریزش و جلوگیری از طاسی مو است که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مورد تایید قرار گرفته است. این دارو رشد موها را تحریک کرده و موجب رشد مجدد آنها میشود. همچنین موجب ضخامت ساقه مو شده و برای تمامی افراد بیخطر اعلام شده است.
- نور درمانی اگرچه نمیتواند به تنهایی ریزش مو را متوقف کند اما در کمک به درمان با ماینوکسیدیل بسیار موثر واقع میشود.
- تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) با جداسازی پلاسمای غنی از پلاکت از خون و تزریق مجدد آن به نواحی که دچار طاسی شده است، مقدار بسیار زیادی از این بافت آسیب دیده تقویت خواهد شد. پلاسما موجب افزایش تراکم مو شده و ریزش مو را کاهش میدهد.
- هورمون درمانی: اگر ریزش مو در اثر علائمی همچون بارداری، یائسگی، پریودیهای طولانی مدت و در مجموع هر نوع بیماری که به دلیل اختلال در روند هورمونها رخ دهد، پزشکان متخصص پوست هورمون درمانی را پیشنهاد خواهند داد.
- کاشت فولیکول مو این روش قطعیترین روش است که بیمار خیلی زود میتواند تاثیرات آن را مشاهده کند. برخلاف دیگر روشها کاشت مو با جراحی امکان پذیر است. اما این یک روش کمتهاجمی و کمخطر با اثردهی طولانی مدت است. برای بیمارانی که از هیچ یک از روشهای پیشین نتیجه نگرفتهاند. این روش درمانی آخرین و بهترین انتخاب خواهد بود.
انتخاب روش درست درمان برای هر بیمار تنها پس از بررسیهای دقیق و آزمایشات توسط یک پزشک فوقتخصص پوست و زیبایی متبحر در یک کلینیک تخصصی و مجهز انجام میشود.
درمانهای خانگی برای الگوی طاسی زنانه بسیار زیاد است. اما تمامی این روشها درمان قطعی برای ریزش مو و جلوگیری از طاسی نخواهد بود. در صورت اثر بخشی هریک از روشها، لازم است تا مدت زمان طولانی منتظر مشاهده جوابدهی به آن باشید. روشهای زیر میتواند در برخی بانوان موثر واقع شود:
شامپوهای مناسب ریزش مو شیمیایی:
اگر ریزش مو به دلیل بستن منافذ روی پوست سر و خشکی چربی پوست اتفاق بیفتد، میتوان در دراز مدت ریزش را با کمک شامپوهایی شیمیایی فاقد پارابن و سرشار از پروتئینها و ویتامینها از آن جلوگیری کرد.
استفاده از شامپوهای گیاهی:
مشاهده شده در برخی بانوان شامپوهای گیاهی که حاوی انواع پودرهای گیاهی مانند حنا، صدر، تخم مرغ و غیره… نیز در طولانی مدت توانسته بخشی از ریزش مو را در بانوان کمتر کند.
رژیم غذایی مناسب:
رعایت رژیم غذایی مناسب میتواند در طول زندگی بخش اعظمی از ضعف ریشه و ساقه مو را جبران کند. همچنین میتواند رشد موها را تسریع بخشد. در حالت کلی رژیم غذایی که شامل انواع پروتئین گیاهی و حیوانی است، میوهها و سبزیجات و انواع مغزها تامین کنندههای خوبی برای این ضعف در بدن هستند.
ماساژ پوست سر:
ماساژ پوست سر یک درمان آرامشبخش است که علاوه بر کنترل استرس که عامل مهمی در کاهش ریزش مو است. ممکن است بتواند با افزایش گردش خون در منطقه مبتلا به طاسی، فولیکولهای مو را تحریک کرده و به رشد مجدد مو کمک کند. برای مطالعه بیشتر مقاله چه مدت بعد از کاشت مو می توانیم ورزش کنیم؟ را پیشنهاد میدهیم.
با ترک پوست سر بعد از کاشت مو بیشتر آشنا شوید.
انواع ریزش (آلوپسی، آلوپسی آندروژنتیک، آناژن افلوویوم، آلوپسی آره آتا، آلوپسی کششی)
مشکلات متعددی وجود دارد که میتواند باعث ریزش مو با الگوی زنانه شود. برخی از این عوامل داخلی و برخی خارجی هستند. عوامل خارجی مثل آب و هوای نامناسب، مصرف دارو، استرس، برخی بیماریها، ژنتیک و غیره…
ریزش مو با علتهای مختلفی که رخ میدهند، الگوهای متفاوتی را نیز شامل میشوند. از انواع الگوهای ریزش مو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
آلوپسی
آلوپسی مجموعهای از علتهای ریزش مو را شامل میشود. در این مجموعه ممکن است سر یا کل بدن درگیر شود. دلایل عمده ابتلا به آلوپسی میتواند، وراثت، تغییرات هورمونی، ضعف سیستم ایمنی بدن، انواع بیماریها، استرس و غیره… باشد.
-
آلوپسی آندروژنتیک
عامل اصلی ریزش و طاسی مو، میتواند ژنتیکی باشد که از والدین به ارث خواهید برد. شایعترین نوع ریزش مو، ریزش مو با الگوی آلوپسی آندروژنتیک است. همانطور که از نام آن پیدا است، این نوع آلوپسی شامل عملکرد هورمونهایی به نام آندروژن است. اغلب بانوان در شروع دهه 50 از زندگیشان به مرور متوجه این ضعیفی و نازک شدن تارهای موی خود میشوند. اگر ژنهای خاصی از پدر یا مادر خود به ارث ببرید احتمال اینکه دچار آلوپسی آندروژنتیک شوید، بسیار زیاد خواهد بود.
دلیل دیگری که آلوپسی آندروژنتیکی را تحریک میکند، یائسگی در دهه 50 بانوان نیز خواهد بود.
-
آناژن افلوویوم
آناژن افلوویوم نوعی از ریزش مو است که در آن طول آناژن و رشد مو مختل میشود. دلایل این بیماری با دلایل خارجی تحریک میشود که موجب ضعیف شدن تارهای مو و شکنندگی میشود. از جمله عواملی که موجب آناژن افلوویوم میشود: شیمی درمانی، عفونت، ضربه شدید، فشار عصبی، مسمومیت با فلزات و غیره… است.
-
آلوپسی آره آتا
آلوپسی آره آتا نوعی بیماری ریزش مو است که در آن سیستم ایمنی بدن بسیار ضعیف میشود. در نتیجه این ضعف به ریشه موهای مستحکم شده به پوست حمله شده و پایه آن را سست میکند. این ریزش میتواند شامل تمامی نقاط از بدن باشد.
-
آلوپسی کششی
این نوع ریزش مو در بانوان با موهای بلند بیشتر مشاهده میشود. بسیار شایع بوده و اکثر زنان را به خود مبتلا کرده است. هرچه مو بلندتر باشد رسیدگی به آن بیشتر لازم است. عواملی که موجب میشود به این الگو از ریزش مو دچار شوید:
بستن نامناسب مو و کشیدن بیش از حد آن در طولانی مدت، شنیونهای سنگین که ریشه موها را بکشد، اکستنشن و ریمو آن، استفاده از صاف کنندههایی مانند ژل، استفاده مداوم از اتوی مو و سشوار، شانه زن مو با موهای خیس و غیره… است.
چه افرادی بیشتر دچار طاسی سر میشوند؟
طبق آمارهای موجود در رابطه با عوامل ریزش مو و طاسی، به این نتیجه رسیدهاند که آقایان بیشتر از بانوان به کچلی دچار میشوند. بیش از 55 درصد زنان و 85 درصد از مردان در کل دنیا درگیر این بیماری شایع هستند. طاسی چه در مردان و چه در زنان، شرمآور بوده و موجب کاهش اعتماد به نفس در آنها میشود.
افرادی که عصبی هستند و در معرض استرس قرار دارند، از جمله بیشترین افرادی هستند که بیشتر دچار طاسی سر میشوند. در کنار این افراد بیماران سرطانی، بیماران کمخونی که دچار فقر آهن هستند، افرادی که تغذیه نامناسبی دارند، افراد گیاهخوار و افرادی که به طور ژنتیکی در خانوادهای با موهای کمپشت و طاس زندگی میکنند، بیشتر در معرض کچلی سر قرار دارند.
تاثیر سبک زندگی در طاسی سر
تاثیر سبک زندگی در طاسی سر بسیار حائز اهمیت است. رعایت یک رژیم مغذی و حفظ یک سبک زندگی سالم تا حد بسیار زیادی میتواند، ابتلا به طاسی سر را به تعویق بیاندازد. با مصرف مقدار مناسبی مواد مقوی مانند پروتئینها، ویتامینها، مصرف مقدار مناسبی از آب، مصرف مکملهایی حاوی آهن و ویتامین B کمتر از سایرین دچار طاسی سر خواهید شد. همچنین دوری از استرس، زندگی در محیطی سالم و خوش آب هوا و انجام تمارین روزانه ورزشی تاثیر بسیار زیادی در داشتن یک سبک زندگی سالم و به دور از انواع بیماریها مانند ریزش مو خواهد داشت.