عوارض کاشت مو، شامل موارد متعددی میشود که با در نظر گرفتن آنها، میتوانید این عوارض را کاهش داده و از سوی دیگر، به بهبود موها و رشد بهتر آنها نیز کمک کنید. با مطالعه این مطلب، میتوانید اطلاعات کاملی را درباره عوارض ناشی از کاشت مو به دست بیاورید و از سوی دیگر، با عوارض طبیعی و همینطور عوارض ناشی از انتخاب یک پزشک بیتجربه نیز بیشتر آشنا شوید.
عوارض کاشت مو چیست؟
کاشت مو، یکی از تکنیکهایی است که به شما کمک میکند تا بتوانید موهایی پرپشت داشته باشید و در کمترین زمان ممکن، بهترین نتایج را از پیوند موهای خود دریافت کنید. با این حال باید دقت داشته باشید که این متد، با وجود تمام مزایایی که دارد، عوارضی را نیز به همراه خواهد داشت. از جمله مهمترین عوارض کاشت مو، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- درد یکی از شایع ترین عوارض کاشت مو
زمانی که اقدام به پیوند موهای خود میکنید، برشهای ریزی روی ناحیه سر شما ایجاد میشوند که به کمک آنها، گرافتهای برداشت شده در نواحی طاس سر شما کاشته میشوند. به منظور ایجاد این برشها، بیحسیهای موضعی در ناحیه سر ایجاد میشود تا شما احساس درد نداشته باشید. با این حال، گاهی اوقات بعد از اتمام فرایند کاشت نیز ممکن است احساس دردی در روزهای نخست داشته باشید که احتمالا بعد از چند روز رفع میشوند. در صورتی که تحملکردن این درد برای شما سخت و دشوار است، بهترین گزینه این است که از داروهای مسکن تجویز شده توسط پزشک کمک بگیرید.
2- ادم یا تورم، شایع ترین عارضه کاشت مو (عوارض آمپول بی حسی کاشت مو)
اگر با مراحل کاشت مو آشنایی داشته باشید، میدانید که برشهای ایجاد شده روی ناحیه طاس سر، چند روزی طول میکشند تا ترمیم پیدا کرده و کف سر شما مانند حالت عادی شود. حال باید دقت داشته باشید که این برشها، در بسیاری از موارد، ممکن است باعث ایجاد تورم و التهاب در ناحیه سر شما شوند. این التهاب، معمولا باعث سرخ شدن پوست سر شما میشود. نکته بسیار مهمی که درباره این مورد از عوارض کاشت مو باید به آن دقت داشته باشید، این است که التهاب به وجود آمده در ناحیه سر، معمولا بعد از چند روز رفع میشود و یک موضوع همیشگی نیست.
برای اینکه بتوانید این عارضه را برطرف کنید، بهترین راه این است که از کمپرس آب یخ، داروهای ترمیمکننده التهاب و همینطور دستورالعملی که پزشک متخصص در اختیار شما قرار میدهد استفاده کرده و از مزایای آن بهرهمند شوید.
3- خونریزی یکی دیگر از عوارض کاشت مو
برشهایی که در ناحیه سر شما به وجود میآیند، در بسیاری از موارد ممکن است باعث خونریزی حتی بعد از کاشت شوند. به همین علت، اگر خونریزیهای جزئی را در ناحیه سر خود مشاهده کردید، باید بدانید که این موضوع کاملا طبیعی است که بعد از چند روز رفع میشود. با این وجود، باید دقت داشته باشید که اگر این خونریزیها تشدید شوند، شما نیازمند این خواهید بود که به پزشک متخصص مراجعه کرده و این موضوع را با او در میان بگذارید.
از سوی دیگر، برای کنترل خونریزی نیز معمولا پزشک متخصص داروها و روشهایی را به شما ارائه میدهد که با پیروی کردن از آنها و مصرف داروها، میتوانید این میزان خونریزی را مدیریت و کنترل کنید.
4- عدم تقارن در کاشت مو
عدم تقارن در خط رویش موها، یکی از مشکلاتی است که وقتی رخ میدهد که پزشک متخصصی که شما برای پیوند موهای خود انتخاب کردهاید، دارای تجربه و تخصص لازم در این زمینه نباشد. به همین علت، شما نیازمند این هستید که حتما از خدمات یک پزشک متخصص در این زمینه استفاده کرده و در زمان انتخاب پزشک و کلینیک، نهایت دقت را داشته باشید.
5- فولیکولیت از عوارض کاشت مو
یکی از عوارض کاشت مو که باید با آن آشنا شوید، فولیکولیت است که شاید یک اصطلاح بسیار تخصصی در زمینه کاشت مو به شمار بیاید. این عارضه، مربوط به تشکیل عفونت در ناحیه سر و رسیدن این عفونت به فولیکولهایی است که به تازگی در کف سر شما کاشته شدهاند. معمولا اصلیترین دلیل تشکیل این عفونت، این است که به فولیکولهای کاشته شده در کف سر آسیبی وارد شده یا اینکه آنها در معرض مواد شیمیایی قرار گرفتهاند.
گاهی اوقات، شدت التهابی که در اثر فولیکولیت به وجود میآید بسیار سطحی بوده و بعد از چند روز بهبود پیدا میکند. گاهی اوقات نیز سطح آن بسیار پیشرفته بوده و ممکن است شما نیازمند این باشید که به پزشک متخصص مراجعه کرده و داروهای تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید.
6- پوسته پوسته شدن از معایب کاشت مو
یکی از عوارض کاشت مو که کاملا طبیعی بوده و بعد از چند روز در ناحیه صورت شما قابل مشاهده است، پوسته پوسته شدن کف سر خواهد بود. وقتی که مشاهده میکنید کف سر شما شروع به پوسته پوسته شدن کرده است، باید این احتمال را بدهید که احتمالا سر شما به میزان زیادی خشک شده است. البته گاهی اوقات، ممکن است استفاده از داروهای بیحسی موضعی در زمان پیوند مو نیز باعث پوسته پوسته شدن کف سر شود. یکی از بهترین راهکارهایی که برای حل این مشکل وجود دارد، این است که آبرسانی به کف سر شما خود را بیشتر کنید.
از سوی دیگر، شما میتوانید از داروها و کرمهای مرطوبکننده نیز در کف سر خود استفاده کنید. البته باید دقت داشته باشید که برای استفاده از این داروها، حتما نیازمند این هستید که به تجویز پزشک اقدام کرده و مطابق با دستورالعملی که پزشک متخصص ارائه میدهد، این کار را انجام دهید.
7- جای زخم قابل مشاهده
خطوط اسکاری که قابل مشاهده هستند، کاملا طبیعی است که در ناحیه کاشت و برداشت فولیکولها در زمان پیوند مو ظاهر شوند. با این حال، باید دقت داشته باشید که این خطوط اسکار بعد از چند وقت بهتدریج ترمیم پیدا کرده و دیگر ردی از آنها در قسمت سر شما باقی نمیماند. حال سوالی که ممکن است برای شما هم به وجود آمده باشد، این است که اگر این خطوط اسکار ترمیم نشدند چه کار کنیم؟
در بیشتر موارد، اصلیترین دلیلی که باعث میشود تا این خطوط اسکار ماندگار باشند، این است که شما از خدمات یک پزشک بیتجربه استفاده کردهاید یا اینکه ممکن است دستورالعملهای مراقبتی بعد از کاشت را رعایت نکرده باشید. با استفاده از داروهای ترمیمکننده پوست، میتوانید تا حد زیادی رد این خطوط اسکار به جا مانده از کاشت موهای خود را بپوشانید و آنها را ترمیم کنید.
8- جابجایی پیوند
یکی دیگر از عوارضی که ممکن است بعد از کاشت برای شما به وجود بیاید، مسئله جابهجایی پیوند است. معمولا این اتفاق زمانی رخ میدهد که ضربهای به گرافتهای کاشته شده در ناحیه سر شما وارد شود. دقت داشته باشید که وقتی محل قرارگیری گرافتها و پیوندها تغییر پیدا میکند، آنها برای مدت زمان طولانی زنده نمیمانند و در نتیجه، نمیتوانید انتظار ماندگاری از آنها داشته باشید. به همین علت، نیازمند این هستید که بعد از پیوند موهای خود، دستورالعملهای مراقبتی را رعایت کنید تا از آسیب رسیدن به گرافتهای مو جلوگیری کرده باشید.
9- سکسکه از عوارض کاشت مو
سکسکه یکی دیگر از عوارض کاشت مو به شمار میآید که یکی از عوارض کاملا طبیعی به شمار میآید و معمولا جای هیچگونه نگرانی نیز نخواهد داشت. نکته بسیار مهمی که باید درباره این عارضه بدانید، این است که معمولا به ندرت اتفاق میافتد و این طور نیست که تمامی افراد آن را تجربه کنند. اصلیترین دلیلی که باعث بروز این مشکل میشود، این است که پایانههای عصبی که در قسمت سر وجود دارند، تحت تاثیر فرایند کاشت قرار میگیرند و همین مسئله، باعث میشود تا شما برای چند ساعت یا چند روز دچار سکسکه شوید.
در صورتی که مدت زمان سکسکه زدن شما بیشتر از چند روز به طول انجامید، بهتر است که به پزشک متخصص مراجعه کرده و این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا بتوانید راهکارهای مناسبی را برای حل آن دریافت کنید.
10- ریزش موی افلوویوم (شوک بعد از عمل کاشت مو)
یکی دیگر از عوارض طبیعی که معمولا در اثر کاشت مو برای شما به وجود میاید، این است که با ریزش موی افلوویوم مواجه میشوید. این عارضه کاملا طبیعی است و به این شکل است که بعد از سه الی چهار هفته از کاشت موهای خود، مشاهده میکنید که بخش عمدهای از گرافتهای تازه کاشته شده شروع به ریزش میکنند. این موضوع کاملا طبیعی بوده و جای هیچگونه نگرانی ندارد، چراکه بعد از دو الی سه ماه، موهای ریخته شده مجددا شروع به رویش کرده و بعد از مدتی به ضخامت دیگر موهای شما میرسند.
11- افلوویوم مو اهداکننده
افلوویوم موی اهداکننده نیز از دیگر عوارض کاشت مو به شمار میآیند که این بار باید کمی به آن دقت داشته باشید. زمانی که این ریزش مو مقدار کمی باشد، کاملا طبیعی خواهد بود و واکنش طبیعی بدن نسبت به از دست دادن گرافتها در ناحیه بانک مو است. با این حال، گاهی اوقات این ریزش ممکن است خیلی شدید باشد. در این شرایط، باید در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کرده و دستورالعملهای مراقبتی را برای حل این مشکل دریافت کنید.
البته باید دقت داشته باشید که نحوه برداشت فولیکولها نیز در این زمینه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به همین علت، شما باید سعی کنید حتما از خدمات بهترین کلینیک کاشت مو در تهران استفاده کنید تا بتوانید احتمال بروز این عارضه را به حداقل برسانید.
12- خارش از عوارض کاشت مو
گاهی اوقات ممکن است بعد از پیوند موهای خود، با مشکل احساس خارش در ناحیه کاشت مواجه شوید. این موضوع به علت تحریک گرافتهای جدید رخ میدهد. معمولا طی چند روز این احساس خارش برطرف میشود و چندان جای نگرانی ندارد. با این حال، اگر احساس خارش شما خیلی شدید بود، بهتر است به تجویز پزشک متخصص، اقدام به استفاده از پمادهای مخصوص کنید تا بتوانید این احساس خارش را کنترل کنید.
به هیچ وجه زمانی که احساس خارش در ناحیه کف سر خود داشتید، اقدام به خاراندن یا دستکاری گرافتهای تازه کاشته شده نکنید، چراکه این کار میتواند به گرافتهای کاشته شده آسیب رسانده و از رویش آنها جلوگیری کند.
13- بی حسی پوست سر بعد از کاشت مو
یکی از نکات بسیار مهمی که باید درباره کاشت مو بدانید، این است که پزشک متخصص در بیشتر موارد برای انجام این کار، از داروهای بیحسی استفاده کرده و پوست سر شما را بیحس میکند. حال گاهی اوقات ممکن است داروهای بیحسی که توسط پزشک مورداستفاده قرار گرفتهاند داروهای قوی باشند. در این شرایط، بعد از اینکه فرایند پیوند موهای شما به اتمام میرسد نیز همچنان احساس بیحسی در پوست سر خود خواهید داشت. در این شرایط، بهترین گزینه برای شما این است که کمی صبر کنید تا این بیحسی برطرف شود.
گاهی اوقات نیز ممکن است این بیحسی برطرف نشود که در این شرایط، بهترین گزینه برای شما این خواهد بود که حتما به پزشک متخصص مراجعه کرده و این موضوع را با او در میان بگذارید.
14- اسکار یا کلوئید هیپرتروفیک از عوارض کاشت مو
یکی دیگر از عوارض کاشت مو که باید با آن آشنا شوید، مربوط به اسکار یا کلوئید هیپرتروفیک است. این عارضه، بسیار کم برای زیباجویانی که اقدام به پیوند موهای خود کردهاند پیش میآید و تقریبا میتوان گفت یکی از عوارض نادر در کاشت مو به شمار میآید. شاید برای شما جالب باشد که بدانید تنها 0.1 درصد از زیباجویانی که موهای خود را میکارند با این مشکل مواجه میشوند. افرادی که با این عارضه درگیر هستند، معمولا خطوط صافی در قسمت بانک مو برایشان به وجود میآید که ناشی از زخمهای به جا مانده از پیوند مو است.
رایجترین روشی که در آن این عارضه به وجود میآید، کاشت مو به روش FUT است که در آن، یک لایه از پوست بانک مو برداشته شده و فولیکولهای آن جدا میشوند.
15- فیستول شریانی وریدی
یکی دیگر از عوارض نادر در کاشت مو به شمار میآید که در واقع به تودههای زیرجلدی گفته میشود که کاملا ضرباندار بوده و گاهی اوقات میتوانند دردهای شدیدی را برای زیباجو به وجود بیاورند. معمولا برای شناسایی این نوع تودهها نیازمند این هستید که آنژیوگرافی انجام دهید و برای درمان آن نیز بهترین گزینه این است که به پزشک متخصص مراجعه کرده و این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
16- عفونت بعد از عمل کاشت مو
بدون شک یکی از رایجترین عوارضی که در اثر کاشت مو برای شما به وجود میآید، مربوط به عفونت بعد از عمل است. دستکاری کردن ناحیه کاشت مو، عدم تجربه و سابقه کافی در پزشک انتخابی، تعریق بیش از اندازه در روزهای نخست بعد از کاشت و همینطور مصرف سیگار و دخانیات یا قرارگرفتن در محیطهای آلوده، از جمله دلایل رایج برای ایجاد عفونت بعد از کاشت هستند. برای اینکه بتوانید این مشکل را حل کنید، نیازمند مصرف داروهای آنتی بیوتیک به تجویز پزشک متخصص هستید.
17- ظاهر سنگفرشی
از دیگر عوارض کاشت مو، میتوان به ظاهر سنگفرشی که در اثر کاشت به وجود میآید اشاره کرد. این حالت زمانی رخ میدهد که خطوط اسکار روی سر شما ایجاد شده و دارای حالتی با فرورفتگیها و برآمدیهای زیاد باشد. در این شرایط، معمولا گرافتها نیز بهخوبی امکان رشد نخواهند داشت و همین موضوع، باعث میشود تا نتیجهای که در اثر کاشت مو حاصل میشود نیز نتایج چندان مناسبی نباشد.
18- غش کردن
از دیگر عوارض ناشی از کاشت مو، میتوان به غش کردن اشاره کرد که این شرایط، معمولا در تمامی موارد رخ نداده و تقریبا میتوان گفت که نادر است. معمولا دلیل اصلی غش کردن اکثر افراد، این است که درد زیادی برای فرد به وجود آمده یا اینکه فرد موردنظر دارای آستانه درد بالایی نیست. از سوی دیگر، استفاده از داروهای بیهوشی وقتی که شخص به آنها حساسیت زیادی دارد، عامل بسیار مهم دیگری است که میتواند باعث غشق کردن فرد بعد از عمل شود.
19- تغییر رنگدانه پوست از عوارض کاشت مو
زمانی که اقدام به کاشت موهای خود میکنید، این احتمال وجود دارد که رنگدانههای پوست شما شروع به تغییر کند. معمولا در بیشتر اوقات، در کاشت مو FUE این مشکل در زیباجویان رخ میدهد و بیشتر زمانی شاهد آن هستید که شخص بعد از پیوند موها، در معرض نور مستقیم خورشید قرار میگیرد.
20- نکروز بعد از عمل کاشت مو
یکی از جدیترین مشکلات و عوارض ناشی از کاشت مو که حتما باید دقت زیادی به آن داشته باشید، مسئله بروز نکروز است. در این مشکل، معمولا پوست سر شما شروع به سیاه شدن کرده و کم کم بافت آن از بین میرود. همین موضوع نیز باعث میشود تا موهای کاشته شده شروع به از بین رفتن کرده و بخش زیادی از تراکم موهای شما از بین برود. به همین علت، در این شرایط، حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و دستورالعملهای مراقبتی را از او دریافت کنید.
21- کیست های زیر پوستی
اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که نگرانیهایی درباره عوارض کاشت مو دارید، باید بدانید که یکی از مهمترین این عوارض، مربوط به تشکیل کیستهای زیر پوستی در ناحیه سر است. این کیستها معمولا بسیار دردناک هستند و ممکن است باعث اذیت شدن شما شوند. معمولا دلیل اصلی تشکیل آنها، پیوندهای کوچک زیرپوستی به وجود آمده از طریق کاشت فولیکولهای مو است. این کیستها معمولا بعد از چند هفته بهصورت خود به خود مهار میشوند، ولی در صورتی که نتوانستید آنها را درمان کنید، بهتر است حتما از خدمات بهترین کلینیک کاشت مو در فرشته استفاده کنید.
22- تنک شدن مو
تنک شدن یا نازک شدن موها، یکی از عوارض رایج و طبیعی بعد از کاشت و پیوند مو است که نیازی به نگرانی در این زمینه وجود ندارد. وقتی که فرایند رویش مجدد موها آغاز میشود، این مشکل نیز خود به خود در شما حل خواهد شد.
23- شوک آنافیلاکسی
این نوع شوک، در واقع به ریزش بیش از اندازه موها بعد از کاشت گفته میشود. در بیشتر مواقع، این مشکل سه الی چهار هفته بعد از پیوند زده شدن گرافتها ایجاد میشود.
24- آسیب به ناحیه اهداکننده در اثر برداشت بیش از حد گرافت ها
اگر پزشک متخصص تجربه کافی در زمینه کاشت مو نداشته باشد، ممکن است گرافتهای بیش از اندازهای را از بانک مو استخراج کرده و به این ناحیه از بدن یا سر آسیب برساند. به همین علت، شما باید در انتخاب کلینیک مناسب برای کاشت مو نهایت دقت را داشته باشید.
25- التهاب مزمن در ناحیه کاشت مو
در نهایت، آخرین عارضه ناشی از کاشت مو نیز میتواند بروز التهابات شدید در منطقه کاشت باشد. عدم تجربه کافی پزشک و عدم مراقبتکردن صحیح از سر بعد از کاشت مو، میتواند از دلایل رایج برای بروز این مشکل باشد.
پیشگیری از عوارض بعد از کاشت مو
برای پیشگیری از عوارض کاشت مو، در اولین قدم نیازمند این هستید که یک کلینیک معتبر را برای کاشت مو انتخاب کنید، به تخصص و تجربه پزشک انتخابی توجه کرده و در نهایت، سعی کنید دستورالعملهای مراقبتی قبل و بعد از فرایند کاشت را رعایت کنید.
آیا به خاطر عوارض جانبی باید از انجام کاشت مو پرهیز کرد؟
خیر، به جای این کار، باید سعی کنید یک کلینیک معتبر با کادر پزشکی مجرب پیدا کرده و دستورالعملهای پزشک را به دقت رعایت کنید. کاشت مو در صورت انجام درست و توسط متخصصین با تجربه، یک روش ایمن است و عوارض جانبی آن معمولاً موقت و قابل کنترل هستند. در حقیقت، بیشتر افراد پس از انجام این روش، تجربهای رضایتبخش داشته و نتایج مطلوبی به دست میآورند. بنابراین، مهم است که قبل از تصمیمگیری، با پزشک خود مشورت کرده و تمام جوانب را بررسی کنید.
در چه شرایطی عوارض کاشت مو خطرناک میشود؟
معمولا زمانی که عوارض نادر کاشت مو رخ داده یا اینکه شدت عوارض بیشتر است، شما نیازمند این هستید که به پزشک مراجعه کرده و این موضوع را با پزشک متخصص خود در میان بگذارید.
در چه شرایطی باید برای عوارض کاشت مو به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر پس از کاشت مو با مشکلاتی مواجه شدید که با داروها و دستورالعملهای پزشک متخصص بهبود نمییابد، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. برخی از شرایطی که نیاز به مراجعه به پزشک دارند عبارتند از:
- خونریزی مفرط: اگر خونریزی از محل کاشت مو ادامه پیدا کند یا شدت پیدا کند.
- تورم غیرعادی: اگر تورم در نواحی اطراف کاشت مو بیش از حد و طولانیمدت باشد.
- واکنشهای آلرژیک: اگر علائم آلرژی مانند خارش شدید، کهیر یا تورم در مناطق دیگر بدن بروز کند.
- رشد غیرطبیعی مو: اگر موهای کاشته شده به درستی رشد نکنند یا ریزش بیش از حد مشاهده شود.
- درد شدید و مداوم: در صورتی که درد ناشی از کاشت مو بیش از حد باشد و با مسکنهای تجویز شده تسکین نیابد.
- عفونتهای شدید: در صورتی که علائمی مانند تب، ترشحات زخم، یا قرمزی و تورم بیش از حد در ناحیه پیوند مو مشاهده شود.
در چنین مواردی، مراجعه سریع به پزشک میتواند به جلوگیری از مشکلات جدیتر کمک کند.
آیا عوارض کاشت مو در زنان و مردان یکسان هستند؟
عوارض کاشت مو در زنان و مردان مشابه است، اما به دلیل تفاوتهای هورمونی و فیزیولوژیکی، ممکن است برخی تفاوتها وجود داشته باشد. زنان ممکن است حساسیت بیشتری به التهاب یا واکنشهای آلرژیک داشته باشند و نتایج کاشت مو در آنها به دلیل تغییرات هورمونی کمتر موفقیتآمیز باشد. اما عوارض عمومی مانند عفونت، خونریزی و تورم در هر دو گروه مشترک است.
نتیجه گیری
یکی از مهمترین معیارهایی که به شما کمک میکند تا بتوانید عوارض کاشت مو را به حداقل برسانید، این است که سعی کنید یک کلینیک معتبر را برای کاشت موهای خود انتخاب کنید. یکی از بهترین گزینهها برای انجام این کار استفاده از خدمات کلینیک کاشت مو دکتر نجف بیگی است که به شما کمک میکند تا با بالاترین کیفیت و مناسبترین هزینه، کاشت و پیوند موهای خود را انجام دهید.
سوالات متداول
عوارض ناشی از کاشت مو، در بیشتر موارد کوتاهمدت هستند و بسیار بعید است که بعد از چند سال خود را نشان دهند.
معمولا درد و التهاب شدید و همینطور عفونتهای شدید، از جمله آزاردهندهترین این عوارض به شمار میآیند.
به هیچ وجه مرگ جز عوارض کاشت مو به شمار نمیآید و معمولاً به دلیل مشکلات پزشکی خاص یا عوارض جدی رخ میدهد. این عمل جراحی در اغلب موارد ایمن است، اما در صورت عدم رعایت شرایط بهداشتی یا وجود بیماریهای زمینهای، خطراتی مانند عفونت یا واکنشهای آلرژیک ممکن است پیش بیاید. رعایت مشاورههای پزشکی و دستورالعملهای بعد از عمل به کاهش این خطرات کمک میکند.