ریزش مو یک روند طبیعی است. همه ما به طور متوسط بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در طول روز از دست میدهیم و اغلب اوقات متوجه آن نمیشویم. اکثر موارد ریزش مو نیازی به درمان ندارد. ریزش مو یا موقتی است و دوباره رشد میکند و یا بخشی طبیعی از افزایش سن است اما اگر شاهد افزایش قابل توجه ریزش مو باشید و متوجه شوید موهایتان خالی شدهاند، قضیه فرق میکند. در این شرایط نباید دست روی دست بگذارید تا مشکل خود به خود رفع شود زیرا در اکثر موارد، اوضاع بدتر خواهد شد. پیدا کردن دلیل یا دلایل ریزش موی شدید میتواند جلوی کاهش تراکم بیشتر موها و حتی طاس شدن را بگیرد. وجود بیماریهای زمینهای مانند ام اس ممکن است دلیل اصلی ریزش مو در برخی افراد باشد. ریزش مو از علائم ام اس نیست اما میتواند از عوارض درمانهای مختلف ام اس به ویژه داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، و سایر داروها مانند داروهای ضد افسردگی باشد. تشخیص ام اس همچنین میتواند عاملی موثر در ریزش موی ناشی از استرس باشد. در حالیکه با استفاده از روشهای مانند پیروی از یک رژیم غذایی متعادل، کاهش استرس و مصرف داروهای موضعی میتوان این ریزش مو را تا حد زیادی کنترل کرد اما متأسفانه ریزش مو در برخی از بیماران ام اس به حدی شدید است که چارهای به جز کاشت مو باقی نمیماند. آیا کاشت مو برای بیماران ام اس امکان پذیر است؟ چگونه انجام میشود؟ اگر شما یا یکی از اطرافیانتان با مشکل ریزش مو ناشی از MS دست و پنجه نرم میکنید، مطالعه مطلب امروز میتواند کمک بزرگی برای شما باشد.
- MS چیست؟
- چرا ام اس باعث ریزش مو میشود؟
- روشهای کنترل ریزش مو در مبتلایان به ام اس
- آیا کاشت مو برای بیماران ام اس امکان پذیر است؟
- روش مناسب کاشت مو برای بیماران ام اس
- تکنیک کاشت مو میکروگرافت شامل چه مواردی است؟
- عوارض کاشت مو در بیماران ام اس
- حرف آخر
MS چیست؟
اسکلروز چندگانه (MS) یک بیماری طولانی مدت (مزمن) سیستم عصبی مرکزی است. تصور میشود که ام اس یک اختلال خود ایمنی باشد، وضعیتی که در آن بدن به اشتباه به خود حمله میکند. ام اس یک بیماری غیرقابل پیش بینی است که افراد را به طور متفاوتی تحت تأثیر قرار میدهد. برخی از افراد مبتلا به ام اس ممکن است فقط علائم خفیفی داشته باشند. برخی دیگر با مختل شدن ارتباط بین مغز و سایر قسمتهای بدن ممکن است توانایی خود را برای دیدن واضح، نوشتن، صحبت کردن یا راه رفتن از دست بدهند. میلین بافت چربی است که رشتههای عصبی را احاطه کرده و از آنها محافظت میکند. در بیماری ام اس، میلین در بسیاری از نواحی تخریب میشود. این از دست دادن میلین باعث ایجاد بافت اسکار به نام اسکلروز میشود. به این نواحی پلاک یا ضایعات نیز میگویند. وقتی اعصاب از این طریق آسیب میبینند، نمی توانند تکانههای الکتریکی را به درون مغز یا بیرون آن هدایت کنند.
مناسب ترین روش کاشت مو برای بیماران پسوریازیس چیست؟
چرا ام اس باعث ریزش مو میشود؟
ریزش مو از عوارض شایع ام اس است. این وضعیت میتواند در هر ناحیه ای از بدن رخ دهد، اما اغلب در پوست سر دیده میشود. ریزش مو میتواند موقت یا دائمی باشد و ممکن است به صورت تکهای یا در تمام سر رخ دهد. برخی از افراد مبتلا به ام اس نیز تغییراتی را در بافت و رنگ موهای خود تجربه میکنند.
تعدادی از علل احتمالی ریزش مو در افراد مبتلا به ام اس عبارتند از:
- بیماری خود ایمنی: ریزش مو میتواند نتیجه حمله سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو باشد.
- التهاب: التهاب فولیکولهای مو می تواند منجر به ریزش مو شود.
- داروها: برخی از داروهایی که برای درمان ام اس استفاده میشوند، میتوانند به عنوان یک عارضه جانبی باعث ریزش مو شوند.
- استرس: استرس ناشی از تشخیص این بیماری میتواند سایر علل ریزش مو را تشدید کند و همچنین میتواند محرکی برای شروع یک ریزش مو جدید باشد.
روشهای کنترل ریزش مو در مبتلایان به ام اس
چندین روش درمانی وجود دارد که میتواند به مدیریت ریزش مو در بیماران مبتلا به ام اس کمک کند، از جمله:
- کورتیکواستروئیدها: اینها داروهای ضد التهابی هستند که میتوانند به کاهش التهاب اطراف فولیکول های مو کمک کنند و بنابراین رشد مو را بهبود بخشند.
- ماینوکسیدیل: این دارویی است که روی پوست سر استفاده میشود. این داروی موضعی با تحریک جریان خون به فولیکولهای مو عمل میکند و بنابراین رشد مو را تقویت مینماید.
- کاشت مو: در برخی موارد، کاشت مو ممکن است برای افراد مبتلا به ام اس که ریزش موی قابل توجهی دارند، گزینه مناسبی باشد. با توجه به ضعیف بودن سیستم ایمنی افراد مبتلا به ام اس، این روش باید توسط یک پزشک بسیار ماهر و با رعایت کامل استانداردهای بهداشتی انجام شود.
آیا کاشت مو برای بیماران ام اس امکان پذیر است؟
خوشبختانه امکان کاشت مو برای بیماران مبتلا به ام اس وجود دارد اما پروسه کاشت موی آنها حساستر از افراد سالم است و باید تا حد ممکن با کمترین میزان تهاجم انجام شود. به همین دلیل پزشکان غالبا استفاده از روشهای کاشت مو بدون نیاز به جراحی را توصیه میکنند.
روش مناسب کاشت مو برای بیماران ام اس
روشی که اکثر متخصصان برای کاشت مو در افراد مبتلا به ام اس به کار میبرند، روش میکروگرافت است.
پیوند موی میکروگرافت یا پیوند فولیکولی یک تکنیک زیبایی شناختی برای پر کردن مجدد پوست سر با مو در مناطقی است که آلوپسی یا ریزش موی شدید وجود دارد. این روش با استفاده از موهای خود بیمار برای نتیجه طبیعیتر، تحت بی حسی موضعی انجام میشود. مزیت اصلی این درمان، آن است که خود بیمار اهداکننده است و حداقل اسکار به جای میماند که حتی با موهای بسیار کوتاه به راحتی پنهان میشود.
میکروگرافت بسیار محبوب است، به خصوص در میان مردانی که دچار طاسی یا ریزش مو هستند، زنانی که ریزش موی شدید را تجربه میکنند، بیماران مبتلا به آلوپسی و بیمارانی که میخواهند حجم موها را افزایش دهند. برخی از بیمارانی که تحت شیمی درمانی یا رادیوتراپی قرار گرفتهاند نیز به دنبال ریزش موی ناشی از آنها از این روش کاشت مو استفاده میکنند.
تکنیک کاشت مو میکروگرافت شامل چه مواردی است؟
این یک جراحی میکروسکوپی و یک مداخله بسیار ساده است که با توجه به مورد، در یک یا دو جلسه انجام میشود. بسته به تعداد گرافتهایی که در حال پیوند هستند، این پروسه بین ۴ تا ۸ ساعت طول میکشد.
در کاشت مو به روش میکروگرافت از هولدرهای اتوماتیک برای برداشتن فولیکولهای مو و کاشت آنها در نقاط کم مو استفاده میشود. یعنی پروسههای برداشت و کاشت توسط دستگاههای تمام اتوماتیک مانند پانچ الکتریکی صورت میگیرد. برشهای تکنیک میکروگرافت بسیار جزئی و خفیف هستند. به همین دلیل نیازی به بخیه ندارند و احتمال خونریزی و جراحت به حداقل میرسد.
نکته قابل توجه در مورد کاشت مو به روش میکروگرافت، آن است که جراح میتواند گرافتهای بسیار کوچک میکرو (دارای ۱ تا ۲ تار مو) و گرافتهای مینی (حاوی ۳ تا ۴ تار مو) را استخراج کند. در نتیجه این امکان وجود دارد که در نواحی مختلف سر از گرافتهایی با تعداد موهای مختلف استفاده شود و این امر باعث میشود نتیجه کاشت طبیعیتر شود و تراکم آن افزایش یابد.
عوارض کاشت مو در بیماران ام اس
انتخاب روش مناسب برای کاشت مو، انجام کاشت مو توسط یک جراح ماهر، استریل بودن ابزارهای کاشت مو همگی میتوانند ریسک بروز عوارض جانبی ناشی از کاشت را به حداقل برسانند. رعایت این موارد برای کاشت مو در بیماران ام اس از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا این افراد سیستم ایمنی ضعیفتری دارند.
عوارض جانبی کاشت مو معمولا جزئی هستند و در عرض چند هفته برطرف میشوند. آنها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- خونریزی
- عفونت
- تورم پوست سر
- کبودی دور چشم
- پوستهای که روی نواحی از پوست سر که در آن مو برداشته شده یا کاشته شده است، ایجاد میشود.
- بی حسی یا نداشتن حس در نواحی تحت درمان پوست سر
- خارش
- التهاب یا عفونت فولیکولهای مو که به عنوان فولیکولیت شناخته میشود.
- ریزش شوک یا ریزش ناگهانی اما معمولاً موقتی موهای کاشته شده
اگر به دنبال درمان ریزش مو های خود هستید مقاله درمان ریزش مو با PRP را از دست ندهید.
حرف آخر
ام اس جزء بیماریهای خود ایمنی محسوب میشود. این بیماری میتواند به مشکلات بینایی، حرکتی، اختلال در سیستمهای ادراری و گوارشی، افسردگی و تغییرات خلقی و همچنین ریزش مو منجر شود. موارد خفیف تا متوسط ریزش مو ناشی از ام اس ممکن است با داروهای موضعی یا خوراکی قابل کنترل باشند. اما در صورت بروز ریزش موی شدید معمولا انجام کاشت مو توصیه میشود. کاملا قابل درک است که بیماران ام اس با فکر کردن به درمان کاشت مو دچار استرس و نگرانی شوند زیرا آنها سیستم ایمنی ضعیفی دارند و بیشتر مستعد عفونت و التهاب هستند. اما خوشبختانه مبتلایان به بیماری ام اس میتوانند از مزایای چشمگیر کاشت مو بهره ببرند. به شرط آنکه این درمان را نزد یک جراح و متخصص با تجربه و ماهر و توسط روشی انجام دهند که کمترین آسیب، زخم و التهاب را در سر آنها ایجاد میکند.